Zatvori
Foto: PRESS
Jasmin Hadžić
18/10/2023

INTERVJU: Ilija Brajković (Kontra) - alate umjetne inteligencije koristit će sve agencije

Zadnje sate 2023. godine počet ćemo odbrojavati za točno 76 dana i taj nam se podatak sam po sebi učinio dovoljno zanimljiv da ugrabimo još jednu čašicu razgovora s Ilijom Brajkovićem, poznatim imenom na domaćoj marketinškoj sceni i suosnivačem full-service agencije Kontra te prokomentiramo ovogodišnje trendove u svijetu digitalnih tehnologija i marketinga.

Ilija, čini se kako su baš svi u hrvatskom digital i IT sektoru imali sjajnu 2022. godinu, no ove godine na sve se strane šuška o otkazima i usporavanju rasta. Ima li tu istine?

Da, prošla godina je svima bila super, ali ove godine je kod nekih primijećeno usporavanje. Nažalost, čuo sam već nekoliko primjera o otpuštanjima u IT tvrtkama zbog nedostatka projekata. I ajmo biti realni, puno zapošljavanja u IT sektoru prethodnih godina nije imalo smisla; zapošljavalo se ljude jer je to bio globalni trend. Sada se donekle čisti situacija, ali kvalitetni zaposlenici neće imati problema pronaći posao niti na ovako usporenom tržištu (rada, op.a.).

Mi ćemo uspjeti izvući 20% realnog rasta, nije koliko smo planirali, ali s obzirom na sve, zadovoljni smo. Uspjeli smo povećati izvoz na 25% naših ukupnih prihoda i to je metrika koja nam je jako bitna i na kojoj ćemo i ubuduće imati fokus.

Alati umjetne inteligencije (AI) stigli su na velika vrata od našeg posljednjeg razgovora. Što misliš o korištenju AI tehnologija poput ChatGPT-a ili Midjourneyja, kada su u pitanju digitalne agencije?

AI će koristiti svim agencijama u njihovom radu. Naravno, daleko je to od toga da umjetna inteligencija može osmisliti cjelokupnu kampanju, ali definitivno može pomoći u procesu generiranja ideja.

Koristi li Kontra AI?

Koristimo na razne načine. Nemamo propisane procedure niti pravilnike za korištenje bilo kojeg AI alata, ali kada smo pitali kolege o korištenju, velika većina je rekla da samostalno koristi ChatGPT za generiranje ideja i tekstova.

ILIJA BRAJKOVIĆ / PETAR BOGDAN

Što misliš o ovoj drami oko X-a (bivši Twitter) i Elona Muska?

Musk je kupio Twitter i sada od njega mora napraviti globalno relevantnu i održivu društvenu mrežu. Imali su previše zaposlenih, on ih je otpustio 80%. Promijenio je puno pravila i uveo neke novitete. Naravno da mu nije lako sa svim tim promjenama, ali morao je puno toga promijeniti kako bi vratio tvrtku na zdrave noge. Nadam se da će uspjeti.

Jeste li ove godine imali neke zanimljive projekte i suradnje koje vrijedi istaknuti?

Nama je „najgore“ kada najbolje suradnje i kampanje ne smijemo komunicirati javno – klijenti kojima ostvarujemo rezultate najčešće ne žele da se mi time hvalimo. U tom kontekstu, naš performance odjel je ove godine imao jako puno uspješnih kampanja i suradnji, ali većinu ne smijemo nažalost komunicirati javno.

Međutim, communications odjel je uradio nekoliko primijećenih kampanja: „Za velike i MALE poslove“ za klijenta Makromikro, „Krv nije moda“ za Prijatelje životinja, „Prvi red do mora“ za klijenta MS2 Energo te kampanja za Polikliniku sv. Katarina „Ljepota dolazi iznutra“.

Polako, ali sigurno bližimo se kraju još jedne poslovne godine - kakva su tvoja očekivanja za onu iduću, 2024.?

Užasno mi je teško bilo što prognozirati. Ono što nam je „sigurno“ jest da će potražnja za performance marketingom (Facebook/Instagram ads, Google Ads, SEO…) rasti još i više i tu planiramo i dalje napredovati.

Isto tako, interes za uslugom izrade web stranica i web trgovina će i dalje biti stabilan. Ove godine je u tijeku i drugi krug vaučera za digitalizaciju za što smo pripremili i posebnu stranicu https://webvauceri.com.hr/ pa pozivam sve zainteresirane da nam se jave.

Drago mi je da je Kontra uspjela uspostaviti kreativni odjel i tako zaokružili cijelu komunikacijsku priču. Posao full-service agencije nije lagan jer treba integrirati više različitih usluga i timova, ali nama se to pokazalo kao pun pogodak jer smo dobili neke klijente do kojih inače ne bismo mogli doći nudeći im samo jednu specifičnu uslugu.

AUTOR: Jasmin Hadžić
Osnivač digitalne agencije VIDI MEDIA koja klijentima nudi usluge izrade web stranica po mjeri, online oglašavanja (Google Ads, Facebook, Instagram), SEO-a (optimizacije za internet tražilice) i social media marketinga. Web stranica
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram