Zatvori
Petar Bogdan, KONTRA
Foto: PRESS
Jasmin Hadžić
28/03/2023

INTERVJU: Petar Bogdan - zašto KONTRA više nije (samo) digitalna agencija

Kraj prvog ovogodišnjeg kvartala bio je odličan povod da pokucamo na vrata digitalne agencije Kontra i provjerimo što u svojoj digitalnoj "kuhinji" pripremaju za ovu godinu.

Ovaj put naišli smo na suosnivača agencije, Petra Bogdana, koji u pauzi od dnevnih zadataka planira intezivne poslovne aktivnosti tvrtke na međunarodnim tržištima koja postaju sve veći dio "kolača" za Kontru - Velikoj Britaniji, SAD-u i Nizozemskoj.

- Petre, kako ste zadovoljni s poslovanjem Kontre u 2022. godini?

Kada je riječ o poslovanju Kontra agencije u 2022. godini, jako smo zadovoljni jer smo ostvarili realni rast poslovanja od 25 % u odnosu na prethodnu godinu.

Uspjeli smo unaprijediti naše interne procese, uključujući komunikaciju i rad s klijentima, što je rezultiralo većom efikasnošću i boljim rezultatima. Također smo uspješno realizirali projekte koji su doprinijeli našem rastu, kao što su Bayer Crop Science, Plava Laguna, Prijatelje životinja, B2C web i B2B webshop Reta te niz drugih projekata.

U 2022. godini, fokusirali smo se i na osvajanje inozemnog tržišta, posebno u New Yorku, Amsterdamu i Londonu, što nam je omogućilo širenje našeg poslovanja i rada s novim klijentima.

- Zbog čega Kontra više nije "samo" digitalna agencija, već za sebe kažete da ste "result-oriented marketing & technology agency" ?

Kontra se razvila u result-oriented marketing & technology agency zato što smo proširili naše usluge i fokusirali se na isporuku rezultata na svim razinama poslovanja. Danas, Kontra ima tri glavna odjela: komunikacijski (kreativa/ social/ kampanje), performance marketing (oglašavanje, SEO i analitika) te development odjel za razvoj web aplikacija.

Marketing – Kako smo se širili spektrom usluga, prešli smo s fokusa samo na digitalni marketing na puno širu priču koja uključuje i višekanalni marketing, primjer je OOH oglašavanje za klijenta Karcher. Također se bavimo kreativnim rješenjima,  brand developmentom, brand strategijom, a pritom smo nastavili s komunikacijskim uslugama na digitalnim kanalima. Na ovaj način, puno smo bolje opisali čitav spektar naših usluga. 

Technology – jako važan segment tvrtke kojeg moramo odvojeno komunicirati. Želimo puno širu priču u tehnološkom smislu i to će nam biti važan fokus. Kontra je nekada imala i svoj tehnološki startup za Facebook aplikacije pa smo kasnije pivotirali u razvoj webova i webshopova. Danas se krećemo u smjeru razvoja digitalnih proizvoda i neki projekti su već i isporučeni u tom segmentu. Želio bih naglasiti i da se tehnologija provlačila kroz poslovanje od samih početaka. Ako se osvrnem na NFT-ove koje smo izbacili sve su to neke nove tehnologije kao što je web 3.0. gdje smo napravili prvi use case prije godinu dana. 

Result-oriented - Rezultati, optimizacija i kvaliteta opisuju naš rad. Ne zadovoljavamo se samo estetikom, već se trudimo da sve naše aktivnosti donose poželjne rezultate na svim razinama:

-    od direktora,
-    zaposlenika,
-    cijele organizacije prema klijentima i
-    do cijele organizacije na tržištu. 

Tržište je naš sportski teren, a u sportu znamo što se gleda. Rezultat. Bez rezultata, organizacija nema svrhu. 

- Kroz zadnjih par godina svjedoci smo nekolicine velikih preuzimanja u domaćem IT sektoru; dobiva li Kontra ponude za preuzimanje i razmatrate li i tu opciju u budućnosti?

Iako trenutno smatramo da još nije pravo vrijeme za takav korak, u budućnosti smo otvoreni za razmatranje opcija preuzimanja. Ključno je da se udružimo s tvrtkama koje su kompatibilne s našom vizijom i koje će nam omogućiti daljnji rast i razvoj. U ovom kontekstu, ne mislimo samo na financijski aspekt, već na napredak po pitanju kvalitete usluga i širine tržišta.

- Koji postotak danas čine izvozno orijentirani poslovi za Kontru?

U Kontri danas oko 25% prihoda donose usluge koje izvozimo. Cilj je to podići na minimalno 50%.

- Što je dalje u planu za osvajanje inozemnih tržišta?

Planiramo nastaviti širenje na inozemna tržišta te povećati prisutnost na postojećim poput New Yorka, Amsterdama i Londona. Također, želimo istražiti mogućnosti širenja na nova tržišta koja su perspektivna za našu djelatnost. U skladu s tim, razmotrit ćemo mogućnost zapošljavanja stručnjaka koji će se fokusirati isključivo na razvoj našeg inozemnog poslovanja. Smatramo kako je to ključan korak u daljnjem osvajanju novih tržišta i jačanju naše međunarodne prisutnosti.

- Koliko Kontra danas zapošljava ljudi?

Više od 20 djelatnika. 

- Što vam je u planu za 2023. godinu?

Ove godine želimo unaprijediti procese te završiti tranziciju i objedinjavanje svih podataka u jedan CRM. Naravno, imamo i cilj rasta koji želimo ostvariti i za sada Q1 govori da će se to i dogoditi.  Osim ovog dijela, želimo dovesti određena pojačanja koja će ubrzati rast agencije i daljnji razvoj usluga. 

Kontra nije samo izvođač usluga već je “solution provider”. Sve se više susrećemo sa složenijim projektima koji s naše strane zahtijevaju savjetovanje te intenzivno personaliziran pristup. Usporedio bih to s gradnjom kuće. Kada idete u takav projekt, prvo ćete se obratiti arhitektu ili projektantu koji će napraviti nacrt projekta. Tako i mi pristupamo nekim projektima – kroz radionice, konzultacije i slične aktivnosti, a sve s ciljem usmjeravanja ka rješenjima koja će klijentu donijeti uspjeh.

U konačnici, cilj je i dalje ostati fokusiran na kvalitetu usluga i proširiti prisutnost na tržištu. 

Nedavno smo lansirali i novi Kontrin web koji će nam pomoći da ostvarimo zacrtane planove za ovu godinu!

AUTOR: Jasmin Hadžić
Osnivač digitalne agencije VIDI MEDIA koja klijentima nudi usluge izrade web stranica po mjeri, online oglašavanja (Google Ads, Facebook, Instagram), SEO-a (optimizacije za internet tražilice) i social media marketinga. Web stranica
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram