Zatvori
PoslovniPuls
20/10/2021

ZagRE 2021: Prvoklasni uredski prostori neće tako lako nestati s tržišta

Na 16. izdanju godišnje nekretninske konferencije ZagRE 2021 u organizaciji Filipović Business Advisory koja okuplja najstručnije osobe iz Hrvatske i inozemstva na području građevine, projektiranja, ali i ključnih investitora u svim segmentima tržišta nekretnina; zaključeno je da na domaćem tržištu i dalje raste potražnja za uredskim prostorima i novogradnjom te da se u idućoj godini očekuje značaj rast cijena nekretnina što je posljedica otežane opskrbe materijalom, iznimno visoke cijene materijala i manjka radnika.

Budući da su uslijed pandemije brojne tvrtke bile primorane organizirati posao radom od kuće, ova je konferencija bila prilika da se s relevantnim stručnjacima iz branše razgovara o posljedicama koje je takav model ostavio na tržište uredskih prostora te je u organizaciji CBS-a, vodeće konzultantske tvrtke za nekretnine održan panel na temu: „Rad od kuće, rad od bilo kuda – planiranje nepredvidivog?“

Panel je moderirao Predrag Tutić, direktor društva Cushman & Wakefield CBS International za Hrvatsku koji je u svom uvodnom izlaganju istaknuo da je stanje na tržištu uredskih prostora unatoč svim izazovima je i dalje vrlo stabilno, uz najnižu stopu slobodnih prostora u regiji koja iznosi svega 4% dok su cijene zakupa uredskih prostora porasle zbog vrlo dobre potražnje u protekloj godini (povećanje za 10%). Pojasnio je kako je u protekloj godini nastavljena odlična apsorpcija ponuđenih prostora na tržištu koja je u prošloj godini iznosila cca 55.000 m2 te zaključio da se pravi utjecaj pandemije Covid 19 očitovao zastojem u razvoju novih uredskih projekata odnosno problematikom koja je nastala kao posljedica svih poremećaja u graditeljstvu, rasta cijena gradnje i sirovina jer smo došli u situaciju da nemamo projekata u najavi za sljedeću godinu.

„Koncept home office-a ili rada od kuće postoji preko 20 godina i dobro je poznat vlasnicima i managementu kompanija, ali prije pandemije nitko nije temeljio svoju strategiju na rad od kuće. Transformacija uredskih prostora je konstanta, a pandemija je samo ubrzala neke transformacije koje bi se ionako dogodile zbog ubrzanog razvoja IT rješenja“, istaknuo je jedan od panelista Zoran Arsov, COO, Partner, Delight Office Solution te dodao: „tijekom radnog dana zaposlenici u uredima obavljaju nekoliko različitih aktivnosti; fokusiraju se, uče, surađuju, ostvaruju socijalne kontakte te imaju vrijeme za odbor i uredi su idealna mjesta za ostvariti potrebnu ravnotežu između tih aktivnosti. Rad od kuće može omogućiti samo parcijalno obavljanje samo neke aktivnosti.“

Vlatka Zidar, Leasing & marketing manager iz tvrtke Frankopan nekretnine istaknula je da je potražnja i promet poslovnim prostorima A kategorije u centru grada u kontinuitetu u odnosu na zadane uvjete (COVID, potres) te da se po ovom pitanju 2021. potpuno se izjednačila s predpandemijskim periodom, a da se unatoč svim modelima rada koje globalne tvrtke trenutno primjenjuju i dalje računa na povratak u uredske prostore nakon smirivanja cjelokupne situacije.

"Zanimljivo je vidjeti kako se u većim gradovima svijeta razvijaju ruralni dijelovi te se postojeći objekti ranih komercijalnih ili edukacijskih namjena prilagođavaju za korištenje uredskih prostora za kratkoročan ili dugoročan najam. Kompanije žele da zaposlenici rade bliže vlastitim domovima kako bi zadržali i privukli nove talente, a nije zanemariv niti utjecaj na okoliš sa smanjenjem putovanja u velikim gradovima", dodao je Country Manager Croatia, Serbia and Slovenia IWG plc, Leonardo Zovko.

Sa aspekta budućih investicija, Kruno Santini, Country Head, Indotek Group istaknuo je da su uredski prostori kao razred komercijalnih nekretnina zbog svoje stabilnosti i dugoročnih ugovora i dalje jako atraktivne investicije te Indotek budućim akvizicijama planira povećati svoj tržišni udio na tržištu Hrvatske i Srbije u nadolazećem razdoblju. Arn Willems, Managing Director, GTC Croatia istaknuo je također da vidi stabilnost na tržištu uredskih prostora te da unatoč raznim modelima rada koje su tvrtke usvojile i dalje imamo vrlo dobar interes za prvoklasnim uredima te da nije tako jednostavno zamijeniti uredski prostor sa radom od kuće.

Na održanom panelu je zaključeno da su uredski prostori kao razred komercijalnih nekretnina zbog svoje stabilnosti i dugoročnih ugovora i dalje jako atraktivne investicije , da postoji interes za budućim povećanjima stranih tvrtki u udjelima na hrvatskom tržištu, da unatoč raznim modelima rada koje su tvrtke usvojile i dalje postoji veliki interes za prvoklasnim uredima te da se uredski prostor neće tako brzo u potpunosti zamijeniti s radom od kuće, navodi se u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram