Zatvori
Poslovni Puls
11/12/2017

U prvih devet mjeseci zabilježen rast pokazatelja u građevinarstvu

Prema posljednjim podacima DZS-a o pokazateljima u građevinskom sektoru zabilježen je nastavak godišnjoj rasta broja izdanih odobrenja za građenje dok je obujam građevinskih radova u rujnu zabilježio pad u odnosu na isti mjesec prošle godine...

U rujnu je tako izdano ukupno 872 odobrenja za građenje što predstavlja rast i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Nakon pada na mjesečnoj razini u posljednja tri mjeseca rujan je donio razmjerno snažan rast (25,5%) što je vratilo broj izdanih odobrenja za građenje na razine iz travnja i svibnja. Visoka stopa rasta na mjesečnoj razini svakako je doprinijela i rastu na godišnjoj razini (13,7%). Iako se bilježi rast na godišnjoj razini u proteklih gotovo dvije godine broj izdanih odobrenja za građenje u prvih devet mjeseci ove godine je, uslijed višegodišnjeg snažnog pada u vrijeme krize, i dalje na oko 17% nižim razinama u odnosu na pretkriznu 2008. Isto tako, promotrimo li pokazatelj predviđene vrijednosti radova za koje su odobrenja izdana u rujnu ove godine ono iznosi 1,7 mlrd kuna što je više nego dvostruko manje nego u istom mjesecu 2016. unatoč višem broju izdanih odobrenja za građenje.

S druge strane unatoč rastu na mjesečnoj razini od 3,7% obujam građevinskih radova u rujnu je na godišnjoj razini zabilježio pad od 2,5%. Međutim, promotrimo li kumulativno u prvih devet mjeseci ove godine obujam građevinskih radova (prema izvornim indeksima) viši je za 1,4% u odnosu na isto razdoblje lani dok je broj izdanih odobrenja za građenje na gotovo 25% višoj razini.

Iako je broj izdanih odobrenja za građenje kratkoročni pokazatelj i ne definira isključivo kretanje pokazatelja obujma građevinskih radova svakako ohrabruje podatak da je predviđena vrijednost radova za koje su izdana odobrenja u prvih devet ovogodišnjih mjeseci viša za 18% u odnosu na isto razdoblje 2016. Gotovo istu godišnju stopu rasta u prvoj polovici ove godine bilježi i vrijednost novih narudžaba što podržava očekivanja da će unatoč rujanskom padu pokazatelj obujma građevinskih radova na razini ove godine, drugu godinu za redom, zabilježiti godišnju stopu rasta, navode RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram