Prema posljednjim podacima DZS-a o pokazateljima u građevinskom sektoru zabilježen je nastavak godišnjoj rasta broja izdanih odobrenja za građenje dok je obujam građevinskih radova u rujnu zabilježio pad u odnosu na isti mjesec prošle godine…

U rujnu je tako izdano ukupno 872 odobrenja za građenje što predstavlja rast i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Nakon pada na mjesečnoj razini u posljednja tri mjeseca rujan je donio razmjerno snažan rast (25,5%) što je vratilo broj izdanih odobrenja za građenje na razine iz travnja i svibnja. Visoka stopa rasta na mjesečnoj razini svakako je doprinijela i rastu na godišnjoj razini (13,7%). Iako se bilježi rast na godišnjoj razini u proteklih gotovo dvije godine broj izdanih odobrenja za građenje u prvih devet mjeseci ove godine je, uslijed višegodišnjeg snažnog pada u vrijeme krize, i dalje na oko 17% nižim razinama u odnosu na pretkriznu 2008. Isto tako, promotrimo li pokazatelj predviđene vrijednosti radova za koje su odobrenja izdana u rujnu ove godine ono iznosi 1,7 mlrd kuna što je više nego dvostruko manje nego u istom mjesecu 2016. unatoč višem broju izdanih odobrenja za građenje.

S druge strane unatoč rastu na mjesečnoj razini od 3,7% obujam građevinskih radova u rujnu je na godišnjoj razini zabilježio pad od 2,5%. Međutim, promotrimo li kumulativno u prvih devet mjeseci ove godine obujam građevinskih radova (prema izvornim indeksima) viši je za 1,4% u odnosu na isto razdoblje lani dok je broj izdanih odobrenja za građenje na gotovo 25% višoj razini.

Iako je broj izdanih odobrenja za građenje kratkoročni pokazatelj i ne definira isključivo kretanje pokazatelja obujma građevinskih radova svakako ohrabruje podatak da je predviđena vrijednost radova za koje su izdana odobrenja u prvih devet ovogodišnjih mjeseci viša za 18% u odnosu na isto razdoblje 2016. Gotovo istu godišnju stopu rasta u prvoj polovici ove godine bilježi i vrijednost novih narudžaba što podržava očekivanja da će unatoč rujanskom padu pokazatelj obujma građevinskih radova na razini ove godine, drugu godinu za redom, zabilježiti godišnju stopu rasta, navode RBA analitičari.