Zatvori
Poslovni Puls
24/03/2018

Velika potražnja donijela i porast cijena zagrebačkih stanova

Prosječne tražene cijene zagrebačkih stanova u veljači nastavile su se kretati uzlaznom putanjom.


Podaci oglasnika Crozilla pokazali su kako su na mjesečnoj razini porasle za 0,9 posto, odnosno za 7,5 posto na godišnjoj, dok su u usporedbi s veljačom 2016. godine porasle više od 10 posto.

Osim za stanovanje, zagrebački stanovi koriste se i za druge namjene kroz koje svojim vlasnicima mogu donijeti dodatne prihode. Donedavno su se najčešće koristili za klasični, dugoročni najam. No, danas je slika tržišta ipak nešto drugačija, te su se iznajmljivači okrenuli poslu koji može donijeti nešto veću zaradu, a to je dnevni najam – stoga se stanovi u Zagrebu, posebno u Centru, sve češće kupuju baš u tu svrhu.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako na zagrebačkom području već neko vrijeme najveća potražnja vlada na istim dijelovima grada, a tako su i tijekom veljače najtraženiji kvartovi bili Centar, zatim Trešnjevka, Maksimir, Dubrava i Jarun.

 

Centar – najskuplji i najtraženiji

Najviše cijene kao i najveća potražnja tijekom veljače su na oglasniku Crozilla.com zabilježeni u zagrebačkom Centru. Prosječna tražena cijena kvadratnog metra stana u središtu je grada porasla za 0,5 posto i popela se na 2110 eura. Na godišnjoj su razini cijene tamošnjih stanova porasle za 7,1 posto, te za oko 10 posto u odnosu na 2016. godinu.

Najveća godišnja promjena zabilježena je na zapadnom dijelu grada gdje su cijene porasle za 9 posto, a kvadratni metar stana na tom je dijelu Zagreba u prosjeku oglašavan po 1592 eura - što na mjesečnoj razini predstavlja porast od 0,7 posto.

Najveći mjesečni porast cijena stanova od 2,2 posto tijekom veljače bilježi Novi Zagreb. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako za se „kvadrat“ na tom dijelu grada u prosjeku tražilo 1413 eura, a navedeni je iznos 2,1 posto veći no lani, odnosno preko 10 posto veći no 2016. godine.

Na istočnom su dijelu Zagreba cijene stanova, u odnosu na siječanj, porasle za 1,8 posto i popele se na 1639 eura po kvadratnome metru. Na godišnjoj razini cijene tamošnjih stanova porasle su za 7,5 posto, dok su u odnosu na veljaču 2016. godine bile tek 3,7 posto više.


Velike razlike u cijenama kuća i stanova

Dok stanovi na godišnjoj razini bilježe porast, kuće u istom razdoblju bilježe pad vrijednosti.

Za kvadratni se metar kuće, s uključenom cijenom okućnice, tijekom veljače na oglasniku Crozilla.com u prosjeku tražilo 1228 eura, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja pad od 1,2 posto, te od 1,4 posto u odnosu na 2016. godinu

Kuće su tijekom veljače na oglasniku Crozilla.com bile preko 30 posto jeftinije od stanova, a postoci pretvoreni u novac daju razliku od 553 eura po „kvadratu“.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram