Zatvori
Poslovni Puls
02/04/2018

Cijene kuća osjetno niže od cijena stanova

Podaci oglasnika Crozilla pokazali su kako su prosječne tražene cijene kuća tijekom veljače zabilježile mjesečni pad vrijednosti od 0,6 posto, dok u odnosu na isti mjesec lani bilježe porast od 2,4 posto.

Dok cijene stanova rastu, cijene kuća u veljači padaju. Usporedimo li njihove vrijednosti, podaci oglasnika Crozilla pokazali su kako su u najkraćem mjesecu u godini kuće imale gotovo 18 posto nižu cijenu nego stanovi, a najveća je razlika zabilježena u Opatiji, Zagrebu, Splitu i Varaždinu.

Opatiji se za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice u prosjeku tražilo 2245 eura što je čak 663 eura manje no „kvadrat“ tamošnjeg stana. Cijene opatijskih kuća pale su za 1,1 posto na mjesečnoj te za 1,9 posto na godišnjoj razini.

 

Cijene kuća u Zagrebu porasle su u prosjeku za 1,6 posto i popele se na 1228 eura po „kvadratu“, a navedena je cijena čak 553 eura niža od oglašavane vrijednosti kvadratnog metra stana.

 

Prosječna tražena cijena kuće u Splitu porasla je za 0,7 posto na mjesečnoj, te za 5,4 posto na godišnjoj razini, a za jedan se kvadratni metar, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 2175 eura – što je u usporedbi s cijenom stana 473 eura po kvadratnom metru manje.

Varaždin bilježi mjesečni porast od 0,5 posto, a cijena „kvadrata“ kuće iznosila je 663 eura što u usporedbi s cijenom stanova, koji su i u tom gradu skuplji no kuće, predstavlja razliku od oko 450 eura po kvadratnome metru.

Oglasi za prodaju kuća tijekom veljače su se najviše pregledavali na području Osijeka. Za njihov se kvadratni metar, s uključenom cijenom okućnice, tražilo 597 eura što je 363 eura manje od tražene cijene stana. Na mjesečnoj je razini vrijednost tamošnjih kuća pala za 0,5 posto, a na godišnjoj razini za 1,3 posto.

Najveći mjesečni porast tijekom veljače je zabilježen u Slavonskom Brodu u kojem su kuće bile 2,2 posto skuplje no mjesec ranije, a cijena kvadratnog metra, s uključenom cijenom okućnice iznosila je 700 eura.

Najveći godišnji pad od 6,6, posto zabilježen je u Senju gdje se za jedan kvadratni metar u prosjeku tražilo 1166 eura. Navedena je cijena kuće bila čak 245 eura po metru kvadratnom niža no cijena tamošnjih stanova.

Najviše oglašavane cijene nekretnina i dalje drže gradovi na moru, a pritom je Dubrovnik i dalje na samom tronu. Cijene „kvadrata“ tamošnjih kuća tijekom veljače su bile oko 12 posto, odnosno oko 450 eura više od cijena stanova, a za kvadratni se metar kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 4163 eura što je 0,5 posto manje no mjesec ranije, ali ujedno i 8,6 posto više nego u istom mjesecu lani.

Poreč je, uz Dubrovnik, ostao jedan od rijetkih gradova u kojima su kuće bile skuplje od stanova, a tijekom veljače je razlika u cijenama „kvadrata“ iznosila tek 52 eura. Za jedan se kvadratni metar kuće u tom gradu u prosjeku tražilo 1852 eura što je 0,8 posto više no mjesec ranije, te 3,2 posto više nego u istom mjesecu lani.

Pogledamo li potencijalne strane kupcenajtraženiji grad za kupnju kuća tijekom veljače je na oglasniku Crozilla.com bio Zadar. Njihov je kvadratni metar bio 257 eura jeftiniji od stanova, a u prosjeku je oglašavan po 1681 euro, što je 0,8 posto manje no mjesec ranije, ali i 1,1 više nego u istom mjesecu lani.

Strance zanimaju kuće na moru

Osijek je i u najkraćem mjesecu u godini bio grad u kojem je vladala najveća potražnja za kućama za prodaju, a nakon njega, posjetitelji oglasnika Crozilla.com pretraživali su ponudu onih koje se prodaju na području ZadraPorečaZagreba Pule. Kada je riječ o potencijalnim stranim kupcima, oni su najveći interes pokazali za kućama na moru, najviše za onima u CrikveniciZadruVodicama Poreču, a u najvećem su broju dolazili iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Slovenije i Italije.

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram