Zatvori
Poslovni Puls
09/08/2017

Plenković popustio pod pritiskom: Odgođena provedba oporezivanja nekretnina!

Premijer Andrej Plenković gostovao je sinoć u Dnevniku HRT-a, gdje je komentirao trgovinski rat koji je u regiji pokrenut protiv Hrvatske, ali i goruću temu u javnosti - porez na nekretnine...

"Sigurno da se ovakva situacija u regiji može riješiti, razgovarao sam s Tolušićem i s ministrima u regiji. Tolušićeva ideja bila je učinkovitija kontrola voća i povrća koje Hrvatska uvozi. Od mene je dobio direktan nalog da, u skladu s međunarodnim ugovorima, pronađe rješenje i otkloni bilo kakve spekulacije o trgovinskom ratu. Što se tiče pravilnika, očekujem da se pronađe rješenje do kraja ovoga tjedna", kazao je Plenković. Kada je riječ o Pelješkom mostu, rekao je da je ta tema na dnevnom redu godinama.

"Sve ono što je u tehničkom pogledu bitno zadovoljava najviše standarde. Poruka je jasna - dijalog s BiH da, nastavak gradnje mosta - što prije", kazao je premijer.

"Osluškujemo bilo naroda, premda treba napomenuti da je ovaj porez, u okviru zakona o lokalnim porezima, prošao raspravu u Saboru kao dio paketa porezne reforme još prošle godine. No zaključak razgovora s ministrom financija i drugima u Vladi jeste da je potrebna dodatna pedagogija, ne samo građana već i lokalne samouprave, jer je cilj ovog poreza da bude prihod samoupravnih jedinica. Radi se o svojevrsnom pojednostavljenju komunalne naknade i spomeničke rente. Prevladava stajalište, nakon dodatne analize, da se predloži odgoda poreza za dogledno vrijeme - dijele ga i naši partneri. Treba pomoći samoupravi i smiriti tenzije. Ovakvi porezi postoje i u drugim zemljama, Hrvatska je u komparativnoj analizi najniža, ali s obzirom na kulturu vezanosti za nekretnine i raspravi koja nije pojašnjena - odgoda će biti najbolje rješenje", kazao je Plenković.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram