Zatvori
Poslovni Puls
18/04/2014

Slavko Linić: Moramo uvesti porez na nekretnine

Jesu li nove mjere i krah ekonomske politike Vlade, koja je već najavila novo zaduživanje i smanjila procjenu rasta BDP-a na 0 %, što znači da više uopće ne vidi razloge za optimizam? - to su bila samo neka od pitanja  za ministra financija Slavka Linića i bivšeg ministra Ivana Šukerau emisiji Hrvatskog radija 'Poligraf'...

"Na građane se odnosi povećanje od 20 lipa na goriva pa to ne bi trebali osjetiti. Što se tiče operatera, promjene će biti na njihov teret, na njihove prihode. Ekonomisti se bave problemima moguće deflacije, takve promjene se ne mogu ugrađivati u cijene, konkurencija je velika, ne bi imali osnove za to. Cijene neće rasti, ne trebate se opterećivati, poručio je ministar financija. Naglasio je kako reforme znače stabilnost proračuna - provode se u zdravstvu, upravama, jedina reforma koja se ne provodi je reforma mirovinskog sustava u kojoj ima ogroman deficit", rekao je Linić.

Ivan Šuker smatra kako je smiješno očekivati da građani neće biti pogođeni. 20 lipa u cijeni goriva nije mali iznos. Klasična potrošna nakon dosadašnjih reformi se nije smanjila, smanjile su se investicije, objasnio je. Ključni problem Hrvatske nije nominalni iznos deficita, nego struktura proračuna i ono što će on donijeti.

Kada je riječ o teleoperaterima, Šuker je uvjeren kako oni imaju prostora za naplatu. Stavit će neke nove usluge i sve će naplatiti. Radi se o dvije kompanije koje preko novih proizvoda dižu cijene. Tih tristo milijuna sigurno neće staviti sebi na teret, poručio je.

Ministar Linić je naglasio kako je nerealni optimizam na početku mandata Vlade bio prisutan. Vjerovali su, kaže, kako će investicije imati učinak na gospodarski rast, ali su svoje projekcije morali stalno smanjivati i prilagođavati realnim uvjetima.

Naglasio je kako će se primjerice u poljoprivredi, ove godine smanjiti potpore iz državnog proračuna jer sve više rastu mogućnosti za pomoć iz europskih fondova.

Po Šukerovom mišljenju, strukturna reforma je izraz političke volje, a kod nas toga nema. Vlada sama donosi odluke i izbjegava rasprave u Saboru. Da je to posljedica reforme, ne bi to radili. Mogli su sazvati sjednicu Sabora kako bismo mogli to raspraviti. To su teške stvari koji dugoročno utječu na život građana, rekao je.

Ovo je početak godine, Vlada se pozvala na određene propise i ograničila potrošnju na pojedinim stavkama. Ne izbjegava se javna rasprava, odgovorio je Linić.

Na slušateljsko pitanje kada će na red doći odnos imovine i primanja, Linić je objasnio kako u Hrvatskoj imamo puno bogatih ljudi koji imaju veliku imovinu a ne mogu plaćati porez. To je prisutno samo kod nas, kaže. Mi moramo naći prijelazno razdoblje u oporezivanju nekretnina. Sve koji imaju 'praznu' imovinu treba dodatno oporezivati. Moramo uvesti porez na nekretnine i to od 1.1.2016., najavio je ministar financija. Šuker smatra kako bi to bio najveći udar za građane.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram