Zatvori
Poslovni Puls
02/11/2017

Nekretninsko tržište: Dubrovački "kvadrati" i dalje najskuplji u državi

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne oglašavane cijene stanova tijekom listopada zabilježile porast vrijednosti na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U odnosu na rujan, cijene stanova tijekom listopada su porasle za 0,3 posto, dok su u odnosu na isti mjesec 2015. i 2016. godine porasle za oko 5 posto...

Najtraženiji gradovi za kupnju stanova na oglasniku Crozilla.com tijekom listopada bili su Zagreb I Split, a u oba je grada zabilježen mjesečni, ali i godišnji porast cijena. Najskuplji gradovi, kada su stanovi u pitanju, tijekom listopada su bili Dubrovnik, Opatija i Split.

Prosječna tražena cijena stana u Dubrovniku je iznosila 3757 eura, u Splitu 2430 eura, a u oba se grada raspon oglašavanih cijena „kvadrata“ kretao između 1.000 i 8.000 eura. U Opatiji su se oglašavane cijene penjale sve do iznosa većih i od 10.000 eura po „kvadratu“, ali su u prosjeku iznosile 2955 eura.

Među skupljim se gradovima tijekom listopada našao i Umag u kojem se za kvadratni metar stana u prosjeku tražilo 2008 eura. Tamošnje su cijene na mjesečnoj razini ostale nepromijenjene, baš kao i u Zadru u gdje je cijena „kvadrata“ na oglasniku Crozilla.com ostala 1893 eura.

Blaga promjena, odnosno pad od 0,5 posto zabilježen je u Šibeniku, pa je cijena četvornog metra u tom gradu iznosila 1583 eura.

Najveći mjesečni porast tijekom listopada je zabilježen u Rijeci gdje su cijene bile 3,6 posto više no rujanske, a prosječna tražena cijena kvadratnog metra popela se na 1448 eura. Među povoljnijim gradovima na moru tijekom listopada bio je Senj, u kojem je preko 30 posto stanova oglašenih putem Crozilla.com imalo cijenu „kvadrata“ nižu od 1000 eura. Prosječna tražena cijena stanova u tom je gradu iznosila 1298 eura što na mjesečnoj razini predstavlja porast od 1,3 posto.

Niske cijene stanova, ni u listopadu nisu zaobišle gradove u unutrašnjosti. Najveći godišnji pad tijekom listopada je iznosio 2,9 posto, a zabilježen je u Sisku gdje su cijene na mjesečnoj razini porasle za 1 posto, te su u prosjeku iznosile 707 eura po kvadratnome metru.

Pad vrijednosti od 1,3 posto zabilježen je u Slavonskom Brodu u kojem se, prema podacima Crozilla.com, za „kvadrat“ u prosjeku tražilo 852 eura. Porast cijena stanova od 0,6 posto zabilježen je u Osijeku gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 956 eura. Nešto više cijene nego rujanske, tijekom listopada su zabilježene i u Varaždinu gdje je prosječna oglašavana cijena iznosila 1109 eura
po metru kvadratnom, što predstavlja porast od 1,3 posto.

Najskuplji grad u unutrašnjosti, ali ujedno i najtraženiji i dalje je Zagreb. Prosječne tražene cijene zagrebačkih stanova na mjesečnoj su razini porasle za 1,4 posto, pa se, prema podacima oglasnika
Crozilla.com, za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1736 eura.

Zagreb i Split najtraženiji

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su se tijekom listopada stanovi za prodaju najviše pretraživali na području Zagreba i Splita, a zatim i Zadra, Pule i Osijeka.

Potencijalni strani kupci su u potrazi za stanovima u najvećem broju dolazili iz BiH, Švicarske, Austrije, Slovenije i Njemačke, a najviše su pretraživali one koji se prodaju Zadru, a zatim i u Zagrebu i Splitu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram