Zatvori
Poslovni Puls
15/05/2017

U ožujku izdano čak za trećinu više građevinskih dozvola nego prošle godine

Tendencija rasta broja izdanih građevinskih dozvola nastavljena je i u ožujku ove godine kada je njihov broj porastao za 4,5% u odnosu na prethodni mjesec i 37,4% u odnosu na ožujak prošle godine...

Pritom je dinamika rasta broja dozvola za zgrade bila viša od porasta izdanih dozvola za ostale građevine. Riječ je o nastavku pozitivnih kretanja u kojima ukupan broj izdanih dozvola kontinuirano raste na godišnjoj razini od studenoga 2015. godine (s izuzetkom ožujka 2016. godine), pri čemu dozvole za zgrade kontinuirano rastu od travnja 2016. godine, a dozvole za ostale građevine od rujna 2015. godine (s izuzetkom srpnja 2016.). Pozitivnu sliku djelomično umanjuje činjenica da u dozvolama predviđena vrijednost radova na ostalim građevinama tek povremeno i skokovito prati dinamiku rasta predviđene vrijednosti radova na zgradama pa je u ožujku ove godine bila 43,6% niža nego u istomu mjesecu prošle godine.

U takvim je okolnostima u prvom kvartalu ove godine ukupno izdano 2 206 građevinskih dozvola (1 812 za zgrade i 394 za ostale građevine), što je 38,5% više nego u prvom kvartalu prošle godine (41,9% više kod zgrada i 24,7% više kod ostalih građevina). Istodobno je u dozvolama predviđena vrijednost radova iznosila 6,7 milijardi kuna, što je povećanje od 61,4% u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Pritom je predviđena vrijednost radova na zgradama povećana za 93,5% na razinu koja predstavlja povijesno najviši prvi kvartal u nekoj godini. Nasuprot tome, predviđena vrijednost radova na ostalim građevinama od 1,4 milijarde kuna, koja je zabilježena u prvom kvartalu ove i prošle godine, pripada u povijesno najniža ostvarenja u prvim kvartalima. Stoga je očito da pri uspostavljenom gospodarskom rastu, poraslom poslovnom optimizmu, visokoj razini raspoloživih sredstava iz fondova EU i sniženim troškovima financiranja raste sklonost investiranju i posljedično broj projekata za koje se traže građevinske dozvole. Znatno sporiji rast predviđene vrijednosti radova na infrastrukturnim objektima (tek 0,2% u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prvi kvartal prošle godine) upućuje na to da i dalje nedostaju veći infrastrukturni zahvati koji bi podigli vrijednost radova na ostalim građevinama.

Optimističnu sliku buduće građevinske aktivnosti upotpunjuju podatci o nastavku rasta broja stanova u izdanim građevinskim dozvolama, koji je u ožujku ove godine bio 27,3% veći nego u istomu mjesecu prošle godine, a u prvom kvartalu ove godine čak 60,6% veći nego u prvom kvartalu prošle godine. Očito je da pri povoljnijim tendencijama na tržištu rada, rastu plaća i novim mjerama olakšanja kupnje stambenih nekretnina investitori očekuju rast potražnje za stambenim prostorom,stoji u analizi HGK.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram