Zatvori
Poslovni Puls
16/01/2017

U studenom zabilježen rast broja izdanih građevinskih dozvola

U studenome prošle godine izdane su 822 građevinske dozvole (634 za zgrade i 188 za ostale građevine), što je 6,5% više izdanih dozvola nego u prethodnomu mjesecu i 32,4% više nego u studenomu 2015. godine...

Time se nastavlja pozitivna tendencija rasta broja izdanih građevinskih dozvola koja je, na godišnjoj razini, kontinuirano prisutna od studenoga 2015. godine (s izuzetkom ožujka 2016. godine), odnosno od travnja 2016. godine kada je bila riječ o dozvolama za zgrade te od rujna 2015. godine (s izuzetkom srpnja 2016.) kada je bila riječ o dozvolama za ostale građevine.

Prošlogodišnji zamah investicijskih namjera ilustrira činjenica da je u prvih deset mjeseci dosegnut, a u prvih jedanaest mjeseci premašen ukupan broj dozvola izdanih u 2015. godini.

Tako je u jedanaest mjeseci 2016. godine ukupno izdano 7 150 građevinskih dozvola s predviđenom vrijednošću radova od 20,4 milijarde kuna, što je 25,1% više dozvola (23,0% više dozvola za zgrade i 34,7% više dozvola za ostale građevine) te 9,0% veća predviđena vrijednost radova (za 12,8% veća kod zgrada i za 2,3% veća kod ostalih građevina) u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Situaciju i dalje obilježava snažan rast broja izdanih građevinskih dozvola za ostale građevine (ceste, pruge, cjevovodi, mostovi, brane, sportski tereni itd.) koji nije popraćen odgovarajućom dinamikom rasta vrijednosti predviđenih radova na tim građevinama. Navedeno upućuje na činjenicu da su se investitori prošle godine primarno orijentirali na ulaganje u veći broj manjih infrastrukturnih zahvata koristeći raspoloživost sredstava iz europskih fondova, dok veliki infrastrukturni projekti i dalje izostaju. U strukturi izdanih građevinskih dozvola za nestambene zgrade u prvih jedanaest mjeseci prošle godine, prema površini objekata najviše su bile zastupljene industrijske zgrade i skladišta (21,8%), hoteli i slične zgrade (18,2%) te uredske zgrade (13,5%). U odnosu na isto razdoblje 2015. godine znatnije je povećan udio planirane površine uredskih zgrada te hotela i sličnih zgrada, dok je smanjen udio zgrada za promet i komunikacije te industrijskih zgrada i skladišta. Očito je da su uspješni turistički rezultati potaknuli interes investitora za ulaganja u tu djelatnost, što je rezultiralo 52,4% većim brojem izdanih građevinskih dozvola i 34,0% većom planiranom površinom turističkih zgrada nego u prvih jedanaest mjeseci 2015. godine.

Pojačan interes ulagača vidljiv je i u stanogradnji u kojoj broj izdanih dozvola za stanove na godišnjoj razini kontinuirano raste u posljednjih osam mjeseci. Zbirno je u prvih jedanaest mjeseci 2016. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine izdano 31,4% više građevinskih dozvola za stanove, s 28,6% većom korisnom površinom stanova.

"Podaci o rastu broja izdanih građevinskih dozvola i u njima sadržanoj vrijednosti predviđenih radova upućuju na to da će se oporavak građevinske aktivnosti nastaviti u ovoj godini. Tome će pridonijeti viši gospodarski rast, raspoloživa sredstva fondova EU, poboljšana poslovna klima te učinci porezne reforme koja rezultira manjim poreznim opterećenjem tvrtki i stanovništva, a time i većim raspoloživim sredstvima za ulaganje", komentirali su rezultate iz HGK.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram