Zatvori
Poslovni Puls
30/01/2017

Nastavak povoljnih kretanja u građevinskom sektoru

Prema posljednjim podacima DZS-a, u studenom prošle godine izdano je 822 građevinskih dozvola što je najviši broj izdanih dozvola od svibnja 2012. godine. U promatranom mjesecu je nastavljen rastući trend kretanja broja izdanih građevinskih dozvola na mjesečnoj razini, po ubrzanoj stopi od 6,5% u odnosu na listopad...

Također, na godišnjoj razini je potvrđen pozitivan trend te je u odnosu na studeni 2015. godine izdano 201 građevinskih dozvola više (rast od 32,4%). Time je uz tek sporadičnu iznimku iz ožujka ove godine nastavljen niz pozitivnih godišnjih stopa rasta broja izdanih građevinskih dozvola koji datira od studenog 2015. godine.

Od ukupnog broja izdanih građevinskih dozvola u studenom, preko 77% odnosi se na izgradnju zgrada koje su u promatranom mjesecu zabilježile mjesečni i godišnji rast od 3,6% odnosno 27,6%. Također, podaci za studeni pokazuju da je predviđena vrijednost radova iskazanih u ukupnim izdanim građevinskim dozvolama iznosila 2,332 mlrd. kuna, od čega se gotovo 77% odnosi na zgrade, a ostatak na ostale građevine. Podaci na kumulativnoj razini pokazuju da je u prvih jedanaest mjeseci ove godine ukupna vrijednost predviđenih radova za koje su dozvole izdane premašila 20,3 mlrd. kuna što je za 9% više u odnosu na isto razdoblje lani.

"U istom promatranom razdoblju ukupan broj izdanih građevinskih dozvola je porastao na 7.150 što je 1.437 dozvola više nego u istom razdoblju lani (godišnji rast od 25,2%). Obzirom na očekivani gospodarski rast i bolju iskorištenost sredstava iz EU fondova, u narednim razdobljima očekuje se nastavak postupnog blagog dinamiziranja građevinske aktivnosti", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram