Zatvori
Poslovni Puls
27/04/2017

Nastavljen rast obujma građevinskih radova

Sa iznimkom u siječnju ove godine pozitivan trend godišnjeg rasta obujma građevinskih radova koji datira od siječnja 2016. nastavljen je i u veljači. Naime, prema posljednjim podacima DZS-a, obujam građevinskih radova u veljači ove godine zabilježio je mjesečni rast od 9,5% (prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima) dok je na godišnjoj razini (prema kalendarski prilagođenim podacima) obujam građevinskih radova za 2,6% viši u odnosu na isti mjesec 2016. godine...

Posljednje DZS-ovo izvješće potvrđuje da je nastavak pozitivnog trenda na godišnjoj razini prvenstveno posljedica rastuće građevinske aktivnosti na zagradama (gdje je i šesnaesti mjesec zaredom zabilježena godišnja stopa rasta koja je u veljači iznosila 4,2%). Istovremeno, uz nekoliko sporadičnih iznimaka trend godišnjeg pada građevinske aktivnosti na ostalim građevinama traje od rujna 2015. (prema kalendarski prilagođenim podacima) pri čemu je u veljači u odnosu na siječanj zabilježen blagi rast od 0,7% u promatranom segmentu.

Na navedeno su upućivali i podaci o kretanju izdanih građevinskih dozvola u veljači kada je izdano ukupno 752 građevinskih dozvola (mjesečni rast od 12,6%, te godišnji 21,3%). Od ukupnog broja izdanih građevinskih dozvola u veljači 81,2% se odnosi na izgradnju zgrada koje su u promatranom mjesecu zabilježile godišnji rast od 22%. Štoviše, u prva dva mjeseca ove godine izdano je 42,4% više građevinskih dozvola za izgradnju zgrada nego u istom razdoblju lani. Također, podaci za pokazuju da je u veljači predviđena vrijednost radova iskazanih u ukupnim izdanim građevinskim dozvolama iznosila 2,555 mlrd. kuna (godišnji rast od 91,8%), od čega se preko 76% odnosi na zgrade, a ostatak na ostale građevine. Tijekom prva dva mjeseca ove godine predviđena vrijednost građevinskih radova dosegnula je gotovo 4,5 mlrd. kuna (godišnji rast od preko 80%).

Potonje se nadovezuje na nastavak pozitivnih trendova u kretanju građevinskih pokazatelja koji su u prošloj godini zabilježili pozitivne pomake. Podsjetimo, u 2016. godini je broj izdanih građevinskih dozvola zabilježio snažan dvoznamenkasti rast od 26,7% te je i treću godinu zaredom predviđena vrijednost građevinskih radova iskazanih u izdanim dozvolama porasla na godišnjoj razini (za 11,7%).

"Bez obzira što ohrabruju navedeni podaci, činjenica je da su u prošloj godini broj izdanih građevinskih dozvola i vrijednost predviđenih radova još uvijek značajno niži u odnosu na pretkriznu 2008. godinu. U narednim razdobljima očekujemo da bi se postupni blagi oporavak građevinske aktivnosti mogao nastaviti, pozitivno potaknut investicijama privatnog i javnog sektora, ali i boljom iskoristivošću sredstava iz EU fondova", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram