Zatvori
Dizalica
Foto: Bence Balla-Schottner / Unsplash
PoslovniPuls
29/08/2023

DZS: Građevinske aktivnosti usporavaju

Prema privremenim podacima DZS-a, u lipnju su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020.

Kalendarski prilagođen rast se u lipnju zadržao na razini iz svibnja te je iznosio 3,8% godišnje. Prema izvornim indeksima, također je zabilježen rast od 3,8% u odnosu na lipanj 2022.

Ipak, podaci na tromjesečnoj razini ukazuju na usporavanje građevinske aktivnosti i pozivaju na oprez, prenose RBA analitičari.

Naime, prema kalendarski prilagođenim podacima, obujam građevinskih radova u razdoblju od travnja do lipnja bio je viši za 1,9% (u odnosu na rast od 4,6% tromjesečje ranije) dok je prema izvornim indeksima zabilježena negativna tromjesečna stopa rasta od 0,5%. Na godišnjoj razini, u drugom tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. kalendarski prilagođena stopa rasta iznosila je 2,9% (+1,8% prema izvornim indeksima), što je također usporavanje u odnosu na tromjesečje ranije. Pri tome je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, pozitivan doprinos generiran je od izgradnje zgrada (+6,1% godišnje), dok je u suprotnom smjeru djelovala izgradnja na ostalim građevinama (-2,2% godišnje). Kategorija ostalih građevina uglavnom se povezuje s investicijskom aktivnosti javnog sektora.

Pokazatelji za lipanj zaokružili su statistiku za prvu polovicu 2023. godine u kojoj je prosječan rast obujma građevinskih radova prema kalendarski prilagođenim i prema izvornim indeksima iznosio 3,2% godišnje što također predstavlja usporavanje dinamike rasta u odnosu na isto razdoblje 2022. te u odnosu na prosječnu stopu rasta u cijeloj 2022. godini.

Nadalje, u prvih šest mjeseci izdano je 5.799 odobrenja za građenje, što predstavlja rast od 3,3% u odnosu na isto razdoblje lani. Od toga, 4.992 dozvola odnosi se na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine.

"Posljednji podaci HNB-a ukazuju na zadržavanje poslovnog optimizma u građevinarstvu iznad dugoročnog prosjeka. Promatrano u prvih šest mjeseci ove godine, poslovni optimizam u građevinarstvu na najvišim je razinama od 2019. godine. Unatoč visokim troškovima gradnje, nedostatku kvalificirane radne snage i kontinuiranoj ekonomskoj neizvjesnosti, optimizam u građevinarstvu nastavlja (za sada) pokazivati stanovitu otpornost. Posljedica je to i priljeva EU transfera koji pružaju potporu građevinskoj aktivnosti. Navedeno se odražava i na tržište rada, gdje građevinske djelatnosti uz IT i uslužne djelatnosti povezane s turizmom predvode zapošljavanje. Prema posljednjim podacima HZMO-a za srpanj broj osiguranika na godišnjoj razini u Građevinarstvu viši je za 4,4% (udio u strukturi osiguranika 8,0%) čime je nastavljen trend pozitivnih godišnjih promjena prisutan od listopada 2015. godine. S druge strane, ograničavajući čimbenik građevinske aktivnosti ostaje nedostatak kvalificirane radne snage i pogoršanje uvjeta financiranja, dok se negativni rizici svakako odnose na intenzitet usporavanja potražnje u gospodarstvu, usporavanje gospodarske aktivnosti u zemljama u okruženju i potencijalno prelijevanje negativnih učinaka na hrvatsko gospodarstvo, kao i dugotrajnost inflatornih pritisaka", stoji u završenom komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram