Zatvori
Dizalica
Foto: Bence Balla-Schottner / Unsplash
PoslovniPuls
27/06/2023

Čini se kako napokon usporava rast u građevinskom sektoru

Prema privremenim podacima DZS-a, u travnju je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljen trend godišnjih stopa rasta obujma građevinskih radova, a pozitivne godišnje promjene kontinuirano traju od lipnja 2020.

Kalendarski prilagođen rast je u travnju iznosio 1,2% godišnje (u odnosu na 3,1% zabilježenih u ožujku i 4,1% u veljači). Prema izvornim indeksima, zabilježeno je smanjenje za 2,1% u odnosu na travanj 2022., a prvi je to pad na godišnjoj razini od siječnja 2021. godine, prenose RBA analitičari.

Prema kalendarski prilagođenim indeksima, pozitivan doprinos u travnju generiran je od izgradnje zgrada (+3,9% godišnje), dok je u suprotnom smjeru djelovala izgradnja na ostalim građevinama (-3,5% godišnje). Kategorija ostalih građevina uglavnom se povezuje s investicijskom aktivnosti javnog sektora. Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima obujam građevinskih radova manji je za 1,4% u odnosu na ožujak.

Nadalje, u prva četiri mjeseca izdano je 3.817 odobrenja za građenje što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast za 8,3%. Od toga, 3.581 dozvola odnosi se na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine. Rast aktivnosti u građevinskom sektoru vidljiv je i u porastu izdanih građevinskih dozvola na godišnjoj razini premda njihov broj još uvijek nije dosegao razine zabilježene u razdoblju prije svjetske financijske krize.

Posljednji podaci HNB-a ukazuju na zadržavanje poslovnog optimizma u građevinarstvu iznad dugoročnog prosjeka. Promatrano u prva četiri mjeseca, poslovni optimizam u građevinarstvu na najvišim je razinama od 2019. godine. Unatoč visokim troškovima gradnje i kontinuiranoj ekonomskoj neizvjesnosti, optimizam u građevinarstvu nastavlja (za sada) pokazivati stanovitu otpornost. Posljedica je to i priljeva EU transfera koji pružaju potporu aktivnosti, ali i rasta profitabilnosti tijekom prošle godine.

"Iako se ekspanzija aktivnosti u djelatnostima građevinarstva nastavlja, skromnija dinamika iste vjerojatno je posljedica i pogoršanja uvjeta financiranja u gospodarstvu te već izraženih troškova i gospodarske neizvjesnosti. Potencijalnom nastavku rasta troškova pridonosi i pritisak na rast plaća, što je posljedica nedostatka radne snage u promatranom sektoru uz prisutan rast potrošačkih cijena u gospodarstvu. S druge strane, ukupnoj aktivnosti zasigurno pozitivno doprinose građevinski radovi na visokogradnji, podržani EU fondovima. Intenzitet slabljenja potražnje u gospodarstvu jedan je od čimbenika koji predstavlja negativne rizike za očekivan solidan rast građevinarstva u ovoj godini", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram