Zatvori
Poslovni Puls
05/01/2015

Peking pokušava restartirati uspavano tržište stambenih nekretnina

Sa stagnirajućim tržištem stambenih nekretnina Peking je povisio fond kredita s javnom ponudom za stambene nekretnine s 800 tisuća (130 tisuća američkih dolara) na 1,2 milijuna yuana kako su u srijedu objavile nadležne lokalne službe...

Fond kredita s javnom ponudom sastoji se od dugoročnih štednih pologa od strane zaposlenika i radnika koji se izdvajaju svakog mjeseca. Njega radnici mogu iskoristiti jedino za kupnju kuće ili stana, a ako ga ne iskoriste on im se vraća nakon što napuste radno mjesto ili odu u mirovinu.

Kamatna stopa na pet godina za taj fond u ovom trenutku iznosi 4,25% u usporedbi s 6,15% kojih nude komercijalne banke. Gornja granica od 1,2 milijuna yuana u Pekingu u ovom je trenutku najviša je u Kini, a u kineskoj prijestolnici stan od 100 metara četvornih inače košta više od 3 milijuna yuana.

Oni koji po prvi puta kupuju stambenu nekretninu koja ne prelazi 90 metara četvornih mogu se prijaviti za do 1,2 milijuna yuana od 1. siječnja ove godine, sudeći prema navodima upravitelja za lokalne fondove. Za one koji po drugi puta kupuju stan ili kuću gornja granica je 800 tisuća yuana.

Nova mjera trebala bi potaknuti tržište nekretnina s obzirom da su se nakon više godina dvoznamenkastog rasta cijene počele spuštati krajem prošle godine. To se nastavilo i u ovoj godini šireći se na najveće kineske gradove.

Broj novogradnji koje su se ove godine prodale u Pekingu bio je manji od 93 tisuće što je manje za 21%. U 2014. prodano je nešto više od 94 tisuće nekretnina starije gradnje što je smanjenje za 37%, sudeći prema podacima agencija za nekretnine.

Kako bi se izbjegao oštar pad na tržištu nekretnina, Kineska narodna banka, središnja banka najmnogoljudnije zemlje svijeta, zajedno je s kineskom Upravom za regulaciju rada banaka objavila 30. rujna kako će ublažiti hipotekarne mjere za one koji se odluče kupovati stambene nekretnine. Od tog trenutka hipoteke na nekretnine ''iz druge ruke'' tretiraju se kao prva hipoteka, ako kupac nema još jednu nenamirenu.

Prije ublažavanja pravila, 41 od 46 gradova uklonilo je ograničenja za kupnju, no Peking i dalje brani svojem stanovništvu kupnju treće nekretnine, a onima koji nisu iz prijestolnice dozvoljena je samo kupnja jedne.

Prema posljednjim mjesečnim podacima nove cijene stambenih nekretnina pale su u 67 od 70 gradova u studenom prošle godine, a ukupno je 68 gradova svjedočilo padanju cijena u odnosu na razine zabilježene u 2013, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram