Zatvori
Poslovni Puls
30/09/2014

Očekivano loše vijesti: Gospodarski oporavak odgođen za 2016. godinu?

"U usporedbi s ostalim zemljama koje čine jezgru europodručja, gospodarska klima u Austriji slabi. Posljedično će gospodarski rast vjerojatno i tijekom sljedećih tromjesečja biti vrlo nizak. Budući da su izgledi domaće potražnje i dalje slabi, realne stope rasta BDP-a vjerojatno će biti slične onima u posljednje vrijeme (povećanje za 0,2 posto u drugome tromjesečju u odnosu na prethodno) sve do prvoga tromjesečja 2015. godine. Čini se izglednim da bi se dinamika gospodarstva, potaknuta privatnom potrošnjom i ulaganjima nakon toga mogla ubrzati, ali će rast u usporedbi s prethodnim usponima vjerojatno i dalje ostati skroman. Predviđena putanja za 2014. godine daje očekivanu stopu rasta BDP-a u visini 0,9 posto, nakon čega bi za 2015. godinu stopa iznosila 1,2 posto, a za 2016. godinu 1,9 posto“, tim riječima Peter Brezinschek, glavni analitičar Raiffeisen istraživanja u Raiffeisen Bank International AG-u (RBI), započinje predstavljanje strategije za Austriju te Srednju i Istočnu Europu (SIE) Austria & CEE za četvrto tromjesečje 2014. godine...

Dok je stopa povećanja cijena u europodručju u ovome trenutku znatno ispod 1 posto, Austrija je u kolovozu zabilježila najvišu stopu u europodručju u visini 1,5 posto (u odnosu na isti mjesec prošle godine). Glavni čimbenici koji stoje iza tog odstupanja sastavnice su poput restorana i hotela, komunikacija te razonode, kao i hrana, zapravo većina usluga. Za 2014. godinu u cjelini očekuje se da bi inflacija u Austriji mogla iznositi 1,5 posto, a inflacijska bi dinamika trebala tek umjereno ojačati 2015. (na 1,7 posto) te 2016. godine (na 1,9 posto).

SIE: šarolika slika sa snažnim rastom u Srednjoj Europi, a recesijom u Rusiji i Ukrajini

"U Srednjoj i Istočnoj Europi slika je u ovome trenutku šarolika. Prognoze kretanja BDP-a za 2014. godinu na području Srednje Europe (SE) i dalje su robusne, sa stopama u visini 3,1 posto u Poljskoj, 2,6 posto u Češkoj, 3,0 posto u Mađarskoj te 2,7 posto u Slovačkoj. Naša se agregatna prognoza rasta za SE nije odviše promijenila te za 2014. i 2015. godinu i dalje iznosi približno 3 posto", objašnjava Brezinschek.

Najveća je revizija naniže provedena u Jugoistočnoj Europi (JIE), gdje je razočaravajuće drugo tromjesečje u pogledu domaće investicijske potražnje u Rumunjskoj analitičare prisililo na značajno smanjenje procjene rasta s 3,5 posto na 2 posto za 2014. godinu te na smanjenje procjena za iduću godinu. Hrvatska i Srbija i dalje se muče, a Hrvatska se možda – već sedmu godinu zaredom – neće vratiti u područje rasta ni 2015. godine. Budući da je dinamika u nekoliko ključnih zemalja JIE-a oslabjela, procjena rasta na području JIE-a pala je na 1,2 posto za ovu te na 2,2 posto za iduću godinu (s 2,0 posto i 2,9 posto). Brezinschek ističe da na većinu zemalja SE-a i SIE-a znatno veći utjecaj ima slabiji oporavak europodručja od očekivanoga, nego pogoršanje izravnih gospodarskih veza s Rusijom.

"Izgledi za Rusiju i Ukrajinu još uvijek su tmurni, stoga smo ponovno snizili svoje prognoze BDP-a u 2015. godini za te dvije zemlje. Trenutno za Rusiju očekujemo negativan rast za -0,3 posto 2014. te samo 0,5-postotni rast 2015. godine. Rusija se suočava s dugim procesom prilagodbe, kao i s opadajućim tendencijama potrošnje. Ukrajina sada mora pokušati preustrojiti svoju regionalnu i gospodarsku strukturu. Ondje 2014. godine očekujemo negativan rast za -7,0 posto, a 2015. godine za -6,5 posto", zaključuje Brezinschek izglede rasta za regiju SIE-a.

Utjecaj na obveznička i FX tržišta

Manevarski prostor koji je svojom iznimno ekspanzivnom monetarnom politikom otvorila Europska središnja banka (ESB) te kašnjenje ikakva rasta inflacije potaknuli su dodatne spekulacije o smanjenju kamatnih stopa u državama poput Poljske i Rumunjske. Za 2015. godinu analitičari Raiffeisen istraživanja očekuju dulji pad ključnih kamatnih stopa i kamatnih stopa na tržištu novca prema najnižim razinama.

Tržišta duga u Češkoj i Poljskoj svojim su rezultatima tijekom ljetnih mjeseci nadmašila slična regionalna tržišta. Istodobno je u Rusiji došlo do najvećih gubitaka, a slijedile su Turska, Mađarska i Rumunjska. Brezinschek ističe:

"Nakon oštrih prodaja tijekom trećega tromjesečja očekujemo brži rast s oporavkom krajem godine, a naši su favoriti kratkoročne obveznice u Turskoj, Rumunjskoj i Rusiji. Zbog solidnih fundamentalnih pokazatelja na dulji rok preferiramo poljske i rumunjske državne obveznice."

Analitičari očekuju značajnu aprecijaciju američkoga dolara u odnosu na euro. U takvim uvjetima izražena slabost obično nije dobra podrška valutama SIE-a osim ruskoga rublja, za koji se nakon nedavnoga pada očekuje ponovan oporavak u četvrtome tromjesečju. Za vremenski horizont od godine dana analitičari najuspješnije kretanje predviđaju poljskomu zlotu u odnosu na euro.

Ciljna vrijednost indeksa ATX: 2.380 bodova do kraja godine

Indeks Bečke burze ATX tijekom trećega tromjesečja do danas pao je za iznadprosječnih 8 posto, a nadolje ga prilično potiskuju upozorenja o kretanju dobiti jednoga dijela kompanija s dionicama većeg udjela u indeksu te negativan utjecaj krize u Ukrajini. Za razliku od njega, indeksi većine burza zemalja koje čine jezgru SIE-a zabilježili su pozitivna tromjesečna kretanja. Prema procjeni za 2014. godinu, prilagođeni odnos cijene i zarade (PER) indeksa ATX u ovome trenutku iznosi 17,8, a za 2015. godinu 11,0. Pad cijena dionica tijekom ljetnih mjeseci bio je izraženiji nego što su analitičari Raiffeisen Centrobanka (RCB) očekivali, a u tržišne je cijene ugrađen scenarij prilično skromnoga razvoja gospodarstva, trendova kretanja zarade i geopolitičkih rizika. Stefan Maxian, glavni analitičar RCB-a, pojašnjava da "na temelju našega scenarija o stabilizaciji gospodarskih pokazatelja, kao i zbog monetarnih stimulansa ESB-a koji su nedavno odobreni, povoljni učinci slabosti eura na izvozno usmjerene kompanije te pretpostavka da neće doći do daljnjega pogoršanja geopolitičke napetosti, očekujemo nastavak blagog oporavka do kraja godine. Do kraja godine bi se ATX trebao popeti na 2.380 bodova, a unutar razdoblja od godine dana na 2.450 bodova.“"

Grane u fokusu: industrija, financije, nafta i plin

Što se tiče pojedinih gospodarskih grana, favoriti su analitičara RCB-a dionice iz industrijskog i financijskoga sektora te sektora nafte i plina. U industrijskome sektoru RCB-ov tim za istraživanje kompanija računa na pojedinačne kompanije kojima idu u prilog solidne razine narudžaba iz izvaneuropskih zemalja i mjere unutarnjega restrukturiranja. Sljedećih tjedana cjenovno će kretanje bankovnih dionica biti određeno očekivanjima sudionika na tržištu u pogledu rezultata pregleda kvalitete imovine (AQR), zakazanih za objavu krajem listopada. Analitičari RCB-a pretpostavljaju da bi se raspoloženje prema dionicama banaka trebalo ponovno popraviti s prolaskom neizvjesnosti u vezi s AQR-om i ispitivanjem otpornosti banaka na stres te nakon što nadzor banaka preuzme ESB. U očekivanju oporavka cijene nafte i s obzirom na aprecijaciju američkoga dolara, analitičari RCB-a zanimljivima smatraju i pojedine individualne naftne i plinske kompanije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram