Zatvori
Poslovni Puls
12/06/2014

Nastavak pada proizvođačkih cijena na godišnjoj razini

Prema posljednjim podacima DZS-a u svibnju je nastavljen trend negativnih godišnjih stopa rasta proizvođačkih cijena ukupne industrije započet u svibnju 2013...

Naime, nakon godišnje stope pada od 3,0% koliko je pad iznosio u travnju, cijene ukupne industrije su u svibnju bile niže za 2,2%. Pri tome su na pad cijena ukupne industrije utjecale cijene i na domaćem i na nedomaćem tržištu čije su se stope pada na godišnjoj razini iznosile 2,4% odnosno 1,9%. Tako se i deseti mjesec za redom Hrvatska suočava s deflatornim stopama kretanja proizvođačkih cijena na domaćem tržištu koje jasno odražavaju oslabljenu domaću potražnju kao i izostanak pritiska sa međunarodnih tržišta roba.

Promatrajući prema kategorijama GIG-a dominantan utjecaj na pad proizvođačkih cijena na domaćem tržištu imaju cijene energije i cijene intermedijarnih proizvoda koje su zabilježile godišnji pad od 3,4% odnosno 2,8%. Pad na godišnjoj razini također bilježe kapitalni proizvodi (-0,1%) i netrajni proizvodi za široku potrošnju (-2,0%) dok trajni proizvodi za široku potrošnju bilježe godišnji rast cijena od 0,2%.

Prema kategorijama NKD-a s padom cijena na godišnjoj razini nastavljaju proizvodi u kategoriji rudarstvo i vađenje (-10,4%), prerađivačka industrija (-1,8%) te opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (-4,6%). Pad cijena na godišnjoj razini u kategoriji rudarstva i vađenja prvenstveno je potaknut snažnijim padom cijena vađenja sirove nafte i prirodnog plina (-13,5%).

Pad cijena prerađivačke industrije s druge strane potaknut je padom cijena prehrambenih proizvoda (-4,2% godišnje), proizvodnje kemikalija i kemijskih proizvoda (-5,1%) te proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava (-5,1%) dok rast cijena bilježi proizvodnja pića (+1,3%) te proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda (+1,7%). Na mjesečnoj razini u svibnju je zabilježena stagnacija proizvođačkih cijena, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram