Zatvori
Poslovni Puls
07/11/2013

Vlada osniva novu agenciju zbog spore legalizacije nekretnina

U veljači 2014. godine s radom će započeti još jedna državna agencija. Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih građevina ukupno će zapošljavati 160 ljudi...

Zaposlenici će se, kažu iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, tražiti na natječaju koji će biti raspisan krajem prosinca. Zapošljavat će se arhitekti, građevinari, pravnici, ekonomisti, kao i osobe s višom upravnom školom, te osobe koje imaju srednju stručnu spremu društvenog i tehničkog smjera, piše Index.

Nova agencija, tvrde iz Ministarstva, neće opterećivati državni proračun. "Zakonom je predviđeno da se novac od naknade dijeli u omjeru 20 posto za rad nadležnih ureda županija i gradova koji rješavaju zahtjeve, 30 posto općinama i gradovima na čijem se području nalazi bespravna građevina a trebao bi se utrošiti za gradnju infrastrukture, urbanu sanaciju itd , 50 državi. Dakle, 20 posto je namijenjeno onome tko rješava zahtjeve, stoga je razvidno da trošak rada agencije neće ni sa čime opteretiti državni proračun, što je bio jedan od glavnih uvjeta da se Agencija osnuje. Sve naše projekcije idu ka tome da troškovi budu podmireni upravo iz tih 20 posto sredstava dobivenih od naknade", tvrde iz Ministarstva graditeljstva.

"Krajnji cilj da je da se do kraja 2015. godine riješi ukupno 80 posto zaprimljenih zahtjeva, do sada ih je riješeno oko 6 posto, s obzirom da se radi o izuzetno velikom broju zahtjeva i velikom opsegu poslova, nerealno je očekivati da će ih upravni odjeli riješiti sami. Agencija je osnovana kako bi pomogla JLS- u i ubrzala ozakonjenje zgrada, jer, kako smo više puta isticali, cijeli proces ne smije trajati duže od tri godine", poručuje Ministarstvo.

Ukupno je zaprimljeno 823.00 zahtjeva za legalizaciju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram