Zatvori
Poslovni Puls
21/12/2012

Vlasnik Njujorške burze NYSE Euronext prodan za 8,2 milijarde dolara

Američki burzovni operater IntercontinentalExchange (ICE) objavio je u četvrtak da će kupiti NYSE Euronext u transakciji vrijednoj 8,2 milijarde dolara iz koje bi u konačnici trebao izrasti najveći burzovni operater u svijetu...

ICE će za NYSE Euronext će prema postignutom dogovoru platiti 33,12 dolara po dionici, što podrazumijeva premiju od 37,7 posto u odnosu na vrijednost dionice NYSE Euronexta u vrijeme zatvaranja tržišta u srijedu. To znači da ukupna vrijednost transakcije iznosi 8,2 milijarde dolara. Pritom će 67 posto dogovorenog iznosa biti isplaćeno u dionicama ICE-a a ostatak u gotovini.

Očekuje se da će nakon zaključenja transakcije u drugoj polovini iduće godine dioničari NYSE Euronexta biti vlasnici oko 36 posto ICE-ovih dionica.

U priopćenju se također navodi da ICE potom namjerava prodati dionice u Euronextu "kao kompaniji sa sjedištem u kontinentalnoj Europi", ako europski političari i tržišta podupru takvu operaciju.

Euronext upravlja vodećim tržištima dionica u Parizu, Bruxellesu, Amsterdamu i Lisabonu a NYSE Euronext obuhvaća New York Stock Exchange (njujorško tržište dionica) i europsko tržište financijskih izvedenica Liffe.

ICE pak upravlja specijaliziranim tržištem na kojem se trguje sirovinama i financijskm proizvodima koji su povezani s valutnim tečajevima i kamatama.

Dva operatera procjenjuju da će povezivanje smanjiti troškove njihova poslovanja za 450 milijuna dolara u drugoj punoj godini zajedničkog poslovanja.

ICE planira dva sjedišta, u Atlanti i u New Yorku, u znamenitoj zgradi NYSE-a na Wall Streetu, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram