Zatvori
Poslovni Puls
26/07/2016

Hrvatske dionice očekuje rast, ali nije sve bajno

U trećem tromjesečju na regionalnim tržištima očekujemo nastavak pozitivnog utjecaja ekspanzivne monetarne politike na dionička tržišta regije SIE, kojima u prilog idu i dobri makroekonomski podaci kao i rastuće cijene nafte, objavili su RBA analitičari...

U obzir treba uzeti i Brexit, ali s obzirom na dvogodišnje prijelazno razdoblje u kratkom roku ne očekujemo značajniji utjecaj. Ipak, politička nesigurnost i eventualni referendumi o izlasku iz EU-a u drugim državama članicama mogli bi imati značajne negativne učinke na dionička tržišta. Dakle, optimistični smo kada govorimo o trećem tromjesečju, ali i oprezni oko kretanja na regionalnim burzama u sljedećih godinu dana.

Prema očekivanom P/E omjeru za 2016.e (6,8×)1 relativno je najpovoljnije vrednovan ruski indeks MICEX, a s obzirom na očekivani rast cijene nafte MICEX je ujedno indeks s najvećim očekivanim rastom do kraja godine u promatranoj regiji. Solidan rast očekujemo i za češki indeks PX, na krilima vrlo dobrih makroekonomskih podataka te relativno povoljnog vrednovanja (2016.e:10,7×). Također, indeks PX ima najviši očekivani dividendni prinos među regionalnim indeksima (6,2% u 2016.e), stoji u kvartalnoj publikaciji Već duže vrijeme niska likvidnost dionica predstavlja ograničenje rasta vrijednosti dioničkih indeksa na Zagrebačkoj burzi.

Imajući u vidu nastavak pada redovnih prometa u drugom tromjesečju te tradicionalno nisku aktivnost u ljetnim mjesecima, očekujemo nastavak malih promjena vrijednosti dioničkih indeksa te fokus investitora na vijesti i dionice iz turističkog sektora. Osim toga, u fokusu će svakako biti i politička neizvjesnost u vezi s izvanrednim parlamentarnim izborima predviđenima za rujan. Prema procjenama Raiffeisen RESEARCH1, CROBEX10 i dalje ima najviši očekivani P/E omjer za 2016.e među regionalnim indeksima (13,1×) kao i nisku dugoročnu očekivanu stopu rasta zarada sastavnica (1,9%).

Poticaj rastu generalnih dioničkih indeksa Zagrebačke burze mogao bi doći od očekivano dobre turističke sezone, ali za konkretnije pomake trebat ćemo pričekati jesen nakon izbora odnosno konačni početak provedbe reformi, piše u priopćenju RBA.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram