Zatvori
Poslovni Puls
05/07/2016

Evo kako bi nakon BREXIT-a mogla izgledati kretanja na svjetskim burzama

Nakon naglog pada od 9% u jutro nakon referenduma, na britanskom dioničkom tržištu brzo je došlo do stabilizacije i nastavka rasta. Od tada cijene ne prestaju rasti, a FTSE100 indeks je porastao za čak 15% te se sada nalazi osjetno iznad razine na kojoj je bio u danima prije održavanja referenduma. U trenutku pisanja analize, vrijednost FTSE100 indeksa na platformama Admiral Marketsa je 6575,00 bodova, što je 5,2% više nego na početku godine...

Nakon početnog šoka i nagle rasprodaje dionica i britanske funte, investitori na dioničkom tržištu su vrlo brzo shvatili da je tečaj funte mnogo bitniji za poslovanje britanskih kompanija nego što je članstvo u EU. Budući da je funta oslabila približno 10% u odnosu na većinu ostalih najvažnijih valuta na svijetu, proizvodi i usluge britanskih kompanija su u inozemstvu preko noći postali 10% jeftiniji. Kompanije čije dionice su uključene u izračun FTSE100 indeksa približno 75% prihoda ostvaruju u inozemstvu pa investitori smatraju da je trenutno isplativo kupiti ih bez obzira na Brexit.

Drugi razlog rasta cijena dionica i indeksa je najava Marka Carneya, guvernera britanske centralne banke, da će vrlo vjerojatno tijekom ljeta spustiti referentne kamatne stope kako bi novac postao lakše dostupan, što će pomoći u vraćanju stanja u normalu nakon neočekivane odluke o napuštanju EU. Investitori smatraju da će jeftiniji krediti koji dolaze sa spuštanjem kamatnih stopa također doprinijeti ostvarivanju boljih poslovnih rezultata velikih kompanija, što je dodatan razlog za kupnju dionica na temelju čega i britanski indeksi strelovito rastu.

Ostali najtrgovaniji svjetski indeksi su nakon britanskog referenduma prošli mnogo gore od britanskog FTSE100 indeksa, što je na prvi pogled nelogično. No treba imati na umu da su neke valute, kao što su američki dolar i japanski jen značajno ojačali radi odluke na referendumu, što će uzrokovati privremeni pad prihoda kompanija na temelju čijih dionica su izračunati referentni indeksi burzi u ostalim razvijenim gospodarstvima. Američki SP500 indeks je nakon referenduma pao 6%, no do sada je nadoknadio gotovo svu izgubljenu vrijednost i nalazi se vrlo blizu razine na kojoj se nalazio u danima prije referenduma. Njemački DAX je odmah nakon vijesti o rezultatu referenduma pao čak 12%, no nakon smirivanja situacije počeo je rasti i do sada nadoknadio približno polovinu izgubljene vrijednosti.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će svi najtrgovaniji svjetski indeksi u idućim mjesecima nastaviti rasti. Britanska centralna banka će dodatno popustiti već labavu monetarnu politiku što će pogodovati rastu britanskih dionica i indeksa. Europska centralna banka će, ako bude potrebno, vjerojatno verbalno intervenirati i najaviti nove mjere ukoliko se ispostavi da dolazi do negativnih posljedica Brexita na gospodarska kretanja u Europi. Radi toga će vjerojatno DAX i ostali kontinentalni indeksi nastaviti rasti. Kada je u pitanju američko tržište, većina stručnjaka se slaže da je nova odgoda podizanja kamatnih stopa od strane američke centralne banke vrlo izgledna. Posljednjih nekoliko godina su odgode uzrokovale rast cijena američkih dionica zbog produženja perioda iznimno jeftinog novca za kompanije i potrošače, što je pozitivno utjecalo na profitabilnost kompanija. Ukoliko opet dođe do odgode podizanja kamatnih stopa, može se očekivati novi rast cijena dionica i indeksa u SAD-u.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram