Zatvori
Total Energies
Foto: Hugo Clément / Unsplash
PoslovniPuls
22/05/2024

Jedna od najvećih francuskih kompanija "bježi" na Wall Street

Francuska podržava tvrtke koje vjeruju u našu zemlju, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu objavljenom u srijedu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni div TotalEnergies uvrsti svoje dionice na američkom tržištu.

Kao stup francuskog dioničkog indeksa CAC 40, TotalEnergies je jedna od najvećih svjetskih naftnih kompanija i jedna od najutjecajnijih francuskih kompanija uopće. Promjena uvrštenja dionica kompanije bila bi obziljan udarac prestižu Pariza kao središtu međunarodne trgovine.

"Francuska prati one koji vjeruju u Francusku. Ne mislim da se Total ikada žalio što je francuski kada je išao na izvozna tržišta", rekao je Macron za magazin L'Express. "U interesu je TotalEnergiesa ostati u Francuskoj."

Krajem prošlog mjeseca, prvi čovojek TotalEnergies-a, Patrick Pouyanné je izjavio kako kompanija "ozbiljno" razmatra mogućnost primarnog uvrštenja u New Yorku kako bi osigurala lakši pristup američkim investitorima.

"Imamo sve više američkih dioničara, a sve manje europskih dioničara, uključujući francuske dioničare - vjerojatno zbog svih rasprava o ESG-u, itd.", rekao je Pouyanne. Naglasio je kako bi njegova tvrtka zadržala uvrštenje dionica u Francuskoj čak i ako odluči dionice izlistati u SAD-u.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram