Zatvori
Poslovni Puls
17/03/2016

Spajanjem londonske i njemačke burze stvorena nova mega-burza

POVEZANE OBJAVE:

London Stock Exchange Group PLC i Deutsche Börse AG su u srijedu dogovorile spajanje, čime je stvoren najveći europski pružatelj usluga tržišta vrijednosnih papira vrijedan više od 30 milijardi dolara...

Dogovorom će se stvoriti nova britanska kompanija, UK TopCo, u čijem će vlasništvu 45,6 posto imati dioničari londonske burze, a ostatak će biti u vlasništvu dioničara njemačke burze, piše Wall Street Journal.

Dioničari londonske burze dobit će 0,4421 dionica UK TopCo-a za svaku dionicu koju imaju, dok će dioničari njemačke burze dobiti po jednu dionicu nove kompanije za svaku dionicu koju imaju. Nova će kompanija biti vrijedna oko 30,5 milijardi dolara, temeljem zaključne cijene na burzama u utorak.

Dvije su burze u veljači objavile da pregovaraju o spajanju. Nakon toga je američki konkurent Intercontinental Exchange Inc., koji vodi njujoršku burzu, izjavio da razmišlja o podnošenju ponude za londonsku burzu. O tome je razmišljala i čikaška CME Group Inc., prema riječima upućenih, Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. je također pažljivo promatrao pregovore između dvije europske burze.

Izvršni direktor Deutsche Börse Carsten Kengeter uvjeren je kako će spajanje s Londonskom burzom donijeti i cijeli niz ušteda za tržišne sudionike, piše Bloomberg. Procjenjuje se da će uštede postignute sinergijom dviju burzi iznositi oko 450 milijuna eura godišnje.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram