Zatvori
Poslovni Puls
30/03/2016

Proradila regionalna platforma za trgovanje dionicama

SEE Link, inovativna regionalna platforma za trgovanje vrijednosnim papirima koju su utemeljile Bugarska, Makedonska i Zagrebačka burza, a poduprta je od strane Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), postala je u potpunosti operativna...

Funkcionalnost platforme objavljena je na godišnjoj konferenciji Makedonske burze u Skopju, u prisutnosti potpredsjednika predstavnika EBRD-a i direktora burzi koje su utemeljile SEE Link: Ivane Gažić (Zagrebačka burza), Ivana Takeva (Bugarska burza) i Ivana Šterieva (Makedonska burza).

SEE Link je projekt pokrenut od strane Bugarske, Makedonske i Zagrebačke burze s ciljem stvaranja regionalne infrastrukture za trgovanje vrijednosnim papirima uvrštenima na ta tri tržišta. Kako bi čitavom projektu dali potreban pravni okvir, tri burze utemeljile su 2014. zajedničko društvo sa sjedištem u Skopju, s jednakim udjelima u vlasništvu.

EBRD je osigurao potporu u iznosu od 540.000 eura namijenjenu uspostavljanju tehničkog rješenja platforme za prosljeđivanje burzovnih naloga. Svaka burza sudionica projekta doprinijela je s po 80.000 eura namijenjenih kapitalnom osnaživanju SEE Linka. Jačanje lokalnih tržišta kapitala jedan je od prioriteta EBRD-a na zapadnom Balkanu, s ciljem smanjenja ovisnosti o vanjskim izvorima financiranja te kako bi se promicao razvoj domaćih izvora financiranja.

SEE Link će omogućiti integraciju regionalnog tržišta kapitala čija je tržišna kapitalizacija oko 30 milijardi dolara u gotovo 400 vrijednosnica uvrštenih na tri burze, kako bi se pozitivno utjecalo na likvidnost te omogućio jednostavniji i efikasniji pristup za investitore i lokalne brokere.

"Konsolidacija je neizbježan proces i manje burze zajedničkim nastupom značajno jačaju svoju poziciju. Tehnologija će osigurati učinkovitiji pristup za investitore i brokere ovakvom integriranom tržištu kapitala, a omogućit će daljnju neovisnost burzi. Ponosni smo što smo podržali ovaj vrijedan projekt i radujemo se njegovom napretku", rekao je André Küüsvek, direktor za Local Currency and Capital Markets u EBRD-u.

Beogradska i Ljubljanska burza pridružile su se SEE Linku sredinom veljače ove godine potpisavši sporazum o pridruživanju na EBRD-ovom Western Balkans Investment Summitu u Londonu.

"Regionalna integracija je nužna, a SEE Link je pravi primjer njezinih prednosti i mogućnosti koje otvara. Kroz SEE Link ćemo nesumnjivo osigurati efikasniji pristup regionalnim tržištima i povećati njegovu vidljivost na investicijskoj karti", rekao je Ivan Šteriev, direktor Makedonske burze.

Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, istaknula je zadovoljstvo "cjelokupnim razvojem projekta". "Interes novih burzi i brokera za pridruživanje SEE Linku kontinuirano raste i bit će nam zadovoljstvo pozdraviti nove članove ovog projekta", dodala je.

"Sigurni smo da će SEE Link vrlo brzo postati generator investicijskog razvoja regije, i uvjereni smo u uspjeh platforme", optimistično je zaključio Ivan Takev, direktor Bugarske burze.

Dva "blue chip“ regionalna indeksa naziva SEE LinX i SEE LinX EWI bit će predstavljeni 1. travnja 2016. i dodatno će povećati atraktivnost tržišta. Indeksi će se sastojati od deset najlikvidnijih regionalnih kompanija uvrštenih na tri burze : 5 iz Hrvatske, 3 iz Bugarske i 2 iz Makedonije.

Očekuje se da će se 22 člana burze iz Bugarske, Hrvatske i Makedonije povezati kroz platformu, a ukupno će 387 vrijednosnih papira biti dostupno za trgovanje.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram