Zatvori
Poslovni Puls
23/08/2012

Izračunajte sami iznos naknade za legalizaciju nekretnine

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila uredbu o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade kojom se, po riječima ministra graditeljstva Ivana Vrdoljaka, pojednostavljuje način obračuna iznosa naknade te smanjuje iznos same naknade...

To je završni korak potreban za provedbu novog zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama koji je stupio na snagu 4. kolovoza, istaknuo je Vrdoljak dodavši kako je Vlada uredbom pokazala da joj glavni motiv nije punjenje proračuna.

Tri su osnovna kriterija za obračun iznosa naknade - obujam, položaj u prostoru i namjena zgrade, pri čemu su velike razlike u visini naknade s obzirom na lokaciju, odnosno je li zgrada u građevinskom području, izvan građevinskog područja ili na 100 metara od mora.

Građanima je omogućeno da jednokratnom uplatom naknade dobiju popust od 25 posto ili da plaćaju obročno na rok do pet godina. Tako će, primjerice, naknada za obiteljsku kuću od 140 četvornih metara u građevinskom području bez popusta iznositi 3200 kuna. Naknada za takvu istu kuću na području sto metara do mora bit će 22.000 kuna, a za apartmane uz obalu veličine tisuću kvadrata iznad pola milijuna kuna.

S druge strane naknada za pomoćnu zgradu u funkciji glavne zgrade, kao što su svinjci, kokošinjci ili pušnice, veličine do 50 metara četvornih iznosit će 500 kuna.

Tekst cijele uredbe možete pročitati ovdje (PDF), a u nastavku donosimo formulu za izračunavanje visine naknade:

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram