Zatvori
Poslovni Puls
28/02/2014

UŽAS: Hrvatski BDP u zadnjem kvartalu pao za 1,2 posto!

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod u četvrtom kvartalu prošle godine pao 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je deveto tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi...

To je veći pad nego u trećem tromjesečju, kada je BDP skliznuo 0,6 posto, i veći nego što se očekivalo.

U cijeloj prošloj godini hrvatsko je gospodarstvo palo za 1 posto u odnosu na 2012. godinu.

Prema rashodnoj metodi, najveći doprinos rastu BDP-a u četvrtom tromjesečju 2013. ostvaren je manjim uvozom roba, dok je najveći doprinos smanjenju obujma prouzročen padom izvoza roba.

Prema proizvodnoj metodi, najveći doprinos rastu BDP-a u četvrtom tromjesečju 2013. ostvaren je u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti prerađivačke industrije.

Domaće gospodarstvo slabi još od početka 2009. U dva je navrata, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine, tehnički provirilo iz recesije, no negativni su trendovi potom nastavljeni.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram