Zatvori
Poslovni Puls
23/08/2012

Napokon poznate visine kazni za nekretnine koje se tek moraju legalizirati

Sve je spremno da legalizacija bespravno sagrađenih objekata u Hrvatskoj, a procjenjuje se da ih ima oko 130 tisuća, uskoro uđe u finalnu fazu...

Vlada, naime, donosi uredbu kojom se određuje visina naknade, odnosno visina kazne koju će platiti vlasnici takvih kuća. Kazne su različite, najmanja je 500 kuna, za garaže i druge pomoćne objekte uz kuću koja ima dozvolu, pa sve do nekoliko stotina tisuća kuna za veliku zgradu s apartmanima u zaštićenom obalnom području.

Uz kaznu, u postupku legalizacije treba platiti još pet vrsta troškova, piše Večernji.

Naknada je niska po kubnom metru za male kuće, a za velike raste, pa je za male kuće, do oko 80 kvadrata, naknada samo 4 kune po kubnom metru, a za najveće s više od 1500 kvadrata, naknada je 75 kuna po kubnom metru. Bit će moguće i plaćanje na rate, a cijena se jako razlikuje za gradnju u građevinskom području i izvan tog područja. Najniže su cijene za objekte koji služe u poljoprivredi ili za neku proizvodnju, a nema razlike između stana i poslovnog prostora.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak više puta je pozivalo lokalne vlasti da spuste cijene komunalnih doprinosa. Neke općine i gradovi daju mogućnost barem otplate na rate tih velikih iznosa. No, prema novom Zakonu o legalizaciji, donesenom u srpnju, plaćanje komunalnog doprinosa nije uvjet za legalizaciju. To znači da vlasnici mogu dobiti rješenje o legalizaciji, pa s tim rješenjem ići u općinsku ili gradsku upravu koja će odrediti komunalni doprinos, prema svojim propisima, i način njegova plaćanja, a odluke o visini komunalnog doprinosa možete vidjeti i na internetu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram