Kako danas prenosi Bloomberg, najveća svjetska društvena mreža trenutno je u pregovorima oko ulaska na golemo kinesko internet tržište koje broji gotovo 500 milijuna korisnika. Jedini problem je cenzura sadržaja…

Ovo nije prvi put da se spominje Facebookov ulazak u kinesko internet tržište. Prije nešto više od mjesec dana pojavile su se glasine koje su spominjale lansiranje posebne verzije Facebooka za kinesko tržište u suradnji s tamošnjom najvećom internet tražilicom Baidu. Mark Zuckerberg već je krajem prošle godine posjetio Kinu, navodno turistički, ali prema dostupnim informacijama tamo je razgovarao s nekoliko potencijalnih partnera.

Najveći problem svima privlačnog kineskog interneta jest cenzura. Službeni Peking cenzurira gotovo sve veće internet servise poput Facebooka, YouTubea i Twittera, što je pogodovalo rađanju lokalnih kineskih kopija koje su spremne cenzurirati sadržaj po naredbama vladajuće komunističke partije.

Tako s jedne strane Zuckerberg želi imati pristup najvećem svjetskom internet tržištu, a s druge strane Amerikanci bi ga razapeli ukoliko bi lansirao verziju Facebooka koja će biti cenzurirana po volji službenog Pekinga.

Dilema je jasna, ali je sigurno da će se pronaći neki kompromis, jer novac ipak pokreće svijet.

Ako Facebook sa sadašnjih 600 milijuna korisnika vrijedi oko 50-70 milijardi dolara, zamislite koliko bi vrijedio s milijardu korisnika. A najbrži način za dostizanje te brojke jest dolazak u Kinu.