Zatvori
Poslovni Puls
10/05/2013

EBRD: Ništa od rasta, hrvatski BDP pada za 0,3 posto

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izmijenila je prognozu za hrvatsko gospodarstvo i u 2013. očekuje njegov pad za 0,3 posto (u siječnju je prognozirala rast od 0,8 posto). Hrvatsko bi gospodarstvo, prema EBRD-u trebalo porasti tek 2014. i to za 1,9 posto...

Procjena za 2012. sada je nešto slabija i očituje pad aktivnosti za dva posto. U siječnju EBRD je procijenio pad na 1,9 posto. Snižene su i prognoze rasta za cijelu regiju. Pogoršane prognoze odražavaju ponajprije znatno usporavanje rasta u Rusiji i ostalim velikim gospodarstvima, poput Turske i Poljske.

Hrvatska je i dalje u recesiji, gospodarstvo i dalje pritišću dugotrajni problemi nekonkurentne industrije, nefleksibilnog tržišta rada, te velikog i neučinkovitog javnog sektora. Zemlja bi ipak mogla dobiti poticaj od pristupa Europskoj uniji u srpnju 2013.", poručuju iz EBRD-a.

Prognoza za podregiju srednje Europe i baltičkih zemalja, u koju EBRD svrstava i Hrvatsku, te Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Slovačku i Sloveniju, snižena na na 0,8 posto, s 1,2 posto, prognoziranih u siječnju. U 2014. rast bi trebao ubrzati na 1,8 posto.

Od zemalja u okruženju EBRD predviđa pad gospodarskih aktivnosti u ovoj godini još samo u Sloveniji i Mađarskoj, i to za 2,5 odnosno 0,8 posto. Sloveniju, prema procjenama jedinu očekuje pad i u 2014. godini, i to od 0,9 posto, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram