Zatvori
Poslovni Puls
27/04/2015

I Bloomberg piše o nevjerojatnoj transformaciji koprivničke Podravke

Podravka, drugi najveći proizvođač hrane u Hrvatskoj, namjerava povećati svoj kapital za 65 milijuna eura kako bi financirala širenje u središnjoj Europi i Rusiji te kako bi okončala kupnju slovenskoga Žita, piše Bloomberg...

"Trenutačno razmatramo nekoliko opcija na nekoliko tržišta", rekao je Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke.

"Žito je bilo prvi korak, ali naš potencijal u vidu snage kapitala i organizacije mnogo je veći od toga. U zadnje tri godine preporodili smo tvrtku i bila bi šteta kada bismo se zaustavili na Žitu", dodaje.
Podravka, u kojoj država ima 26 posto udjel u vlasništvu, od dioničara će zatražiti odobrenje za plan povećanja kapitala na sastanku u lipnju, rekao je glasnogovornik Podravke Vedran Šimunović u petak.

Širenje je dio reformiranja tvrtke kroz koje je Podravka srezala 23 posto zaposlenih te smanjila sve ishode koji nisu bili dovoljno profitabilni. Kompanija, čiji proizvodi uključuju prerađeno voće i povrće, juhe i gotove obroke, farmaceutsku liniju Belupo te začin Vegeta, zabilježila je rast od 39 posto neto dobiti u 2014. godini.

Podravka je otvorila urede u Africi, na Bliskome istoku i u Kini, s obzirom na to da se oko 60 posto njezine prodaje odvija izvan Hrvatske, a cilj joj je podići rezultate na 75 posto, kaže Mršić.

"Radimo na velikome broju novih proizvoda, neki od njih su namijenjeni specifično stranim tržištima", objašnjava Mršić.

Kompanija se usredotočila na novu inicijativu ponude polugotovih i gotovih jela te ponude kruha i pekarskih proizvoda hotelima, restoranima, bolnicama i drugim institucijama, u Hrvatskoj i izvan nje. Podravka je u siječnju zaposlila Petera Fuchsa, bivšeg čelnika Falkensteiner Hotel Grupe i Valamar d.d.-a, kao zamjenika predsjednika Uprave koji će upravljati novim programom.

"Turizam je rastuća industrija, a naš program vezan je uz nju. Na taj se način Žito i pekarski proizvodi sjajno uklapaju u našu strategiju", kaže Mršić.

Nakon što dobije dozvolu od slovenskih regulatornih tijela, Podravka će objaviti ponudu za ostatak Žita. Hrvatska kompanija ovoga je tjedna dobila kratkoročni kredit od dvije hrvatske banke kako bi finalizirala kupnju 51,6 posto dionica Žita za 33 milijuna eura, ističe Mršić.

Podravka usto ove godine planira i početak gradnje dvaju novih farmaceutskih postrojenja, ukupne vrijednosti 350 milijuna kuna. Njihova izgradnja bi trebala biti gotova 2017. godine, zaključuje Mršić

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram