Zatvori
Dalekovod
Foto: Fré Sonneveld / Unsplash
PoslovniPuls
15/06/2023

Ohrabrujuće: Proizvođačke cijene energije pale prvi put u više od dvije godine

Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda niže su u svibnju za 1,4% na mjesečnoj razini, dok je godišnja stopa rasta usporila na 2,5% (u odnosu na 6,5% u travnju), prenose RBA analitičari.

Prema kategorijama GIG-a cijene Energije bile su u svibnju niže za 6,7% godišnje (-6,9% mjesečno), što je prvi pad na godišnjoj razini od veljače 2021. Godišnja stopa rasta cijena Intermedijarnih proizvoda u svibnju je nastavila usporavati osmi mjesec zaredom, odnosno ostvaren je rast od 2,5% (-0,6% mjesečno). Rast cijena u Netrajnim proizvodima za široku potrošnju nastavio je usporavati četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini uz stopu rasta od 8,3% godišnje (+0,4% mjesečno). Cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju porasle su za 1,6% godišnje (nepromijenjene u odnosu na travanj). Isključimo li cijene energije, proizvođačke cijene porasle su za 4,9% godišnje (-1,3pb u odnosu na rast u travnju), dok su na mjesečnoj razini zadržale stabilnost, prenose RBA analitičari.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu nastavile su u svibnju usporavati na godišnjoj razini šesti mjesec za redom, a u odnosu na svibanj 2022. više su za 3,8% (u odnosu na 9,2% zabilježenih u travnju). Na mjesečnoj razini zabilježen je pad od 1,7%. Pri tome su cijene Energije u odnosu na svibanj 2022. pale za 2,1% (-6,2% mjesečna promjena), što je prvi pad promatrane kategorije na godišnjoj razini od veljače 2021. Isključujući cijene energije, proizvođačke cijene na domaćem tržištu bile su u svibnju više za 6,4% godišnje (+0,2% mjesečno). U kategoriji intermedijarnih proizvoda rast je usporio za 1,6pb na 2,6% godišnje (-0,4% mjesečno), dok su cijene netrajnih i trajnih proizvoda za široku potrošnju bile više za 9,9% (+0,7% mjesečno) odnosno 7,7% u odnosu na svibanj 2022. godine (na mjesečnoj razini ostale nepromijenjene).

Prema NKD-u, rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu na godišnjoj razini potaknut je ponajviše višim cijenama u Opskrbi električnom energijom, plinom parom i klimatizaciji (u svibnju +20,3%, -10,5pb u odnosu na godišnju promjenu u travnju). Rast cijena u Prerađivačkoj industriji iznosio je 0,9% godišnje (-1,6% mjesečno). Unutar Prerađivačke industrije, dvoznamenkaste stope rasta bilježe tek kategorije Proizvodnja ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (+10,8% godišnje) i Proizvodnja pića (+11,5% godišnje). Godišnji pad cijena evidentiran je u 6 od 24 kategorija, a najistaknutiji je zabilježen u Proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-38,7%). Unutar Rudarstva i vađenja, pad je evidentiran u potkategoriji Vađenje sirove nafte i prirodnog plina (-75,1%). U kategoriji Opskrba vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša cijene su više za 1,2% godišnje.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu u svibnju su u odnosu na mjesec ranije bile niže za 1,0%, dok je na godišnjoj razini rast cijena iznosio 0,8%.

"Pad cijena energije i kontinuirano usporavanje rasta cijena intermedijarnih proizvoda na godišnjoj razini ohrabruje u pogledu intenziteta inflatornih pritisaka u gospodarstvu. Osim visoke baze, rezultat je to i postupnog poboljšanja učinkovitosti opskrbnih lanaca koji smanjuje problem nabave intermedijarnih dobara u pojedinim prerađivačkim djelatnostima, što olakšava proces planiranja proizvodnje i posljedično smanjuje troškove proizvođača. Iako su, u prosjeku, poremećaji u dobavnim lancima u velikoj mjeri smanjeni, još uvijek se učinkovitost istih nije vratila na razine zabilježene prije Covid krize. Ublažavanje poremećaja u opskrbnim lancima zrcali i skromniju potražnju uslijed lošijih ekonomskih izgleda, što sve više ulazi u središte pozornosti tržišnih dionika i nositelja ekonomskih politika", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram