Zatvori
Poslovni Puls
29/06/2020

Zašto su mikro influenceri budućnost marketinga?

Tijekom posljednjih nekoliko godina svjedočili smo porastu korisnika Instagrama pa samim time i influencera. Influenceri su se, naime, razvili u kreatore sadržaja koji posjeduju dovoljno marketinške moći da privuku pozornost brojnih brendova koji su spremni putem sponzorstva biti prisutni i na toj platformi.

 

Influencerska Instagram industrija već sada vrijedi 500 milijuna dolara

Prema procjenama Mediakixa, influencerska Instagram industrija već sada vrijedi 500 milijuna dolara, a za koju se predviđa da će do 2020. godine doći i do iznosa od 10         milijardi dolara.

Neki smatraju kako je to uistinu unosan posao te da je biti influencer i njihov jedini posao. Ako uzmemo u obzir one koji imaju milijune pratitelja te su u stalnom središtu pozornosti, oni zasigurno mogu dobiti status slavne osobe. No, što je s onim kreatorima Instagram sadržaja koji nisu slavne osobe ili se na njih ne gleda kao na utjecajne ljude?

Na Instagramu postoji 300 milijuna aktivnih korisnika mjesečno, a od 2014. godine popularnost Instagrama je značajno porasla što ga čini jednom od najbrže rastućih platformi društvenih medija.  Privlačnost “Instafamea” i bogatstva – uz malu infrastrukturu  koja je potrebna kao i niske barijere ulaska – potaknulo je stvaranje kategorije mikro influencera  koja uključuje ljude s 50 000 do 200 000 pratitelja. Mikro influenceri uglavnom imaju lojalne i visoko angažirane fanove zbog čega su znatno privlačniji marketerima. Prema Business Insideru, “Instagrameri” mogu tražiti od 500 do 30 tisuća dolara po objavljenom postu. Međutim, zbog sve veće zasićenosti Instagrama mikro influencerima i oni moraju prihvaćati  neke ne isplative poslove kako bi i dalje ostvarivali održive prihode.

 

Stope angažiranosti za mikro influencere za 60 posto veće nego kod onih koji imaju veći broj pratitelja

U potrazi za pouzdanijim izvorima prihoda mikro influenceri su se okrenuli platformama za ‘crowdfunding’ poput Patreon i Collide kako bi smanjili svoju ovisnost o prihodima koje dobiju od sponzorstva. Ove platforme mogu koristiti za izravnu prodaju pretplata na sadržaj, digitalna dobra, pa čak i prodaju fizičke robe svojim vjernim i angažiranim pratiteljima.

Istraživanje koje je proveo HelloSociety pokazalo je kako su stope angažiranosti za mikro influencere za 60 posto veće nego kod onih koji imaju veći broj pratitelja. Za influencere s vjernim pratiteljima vjerojatnije je da će vidjeti dugoročniji angažman svojih pratitelja kao i veće stope pretvorbe. Jesu li ove ‘crowdfunding’ platforme novost u digitalnoj trgovini?
Kako web stranica Collide raste tako će biti vidljivo da influenceri ostvaruju profite kako ostvaruju veću direktnu angažiranost sa svojim pratiteljima. Ono što je još važnije, vidjet ćemo da su njihovi pratitelji voljni platiti i veće iznose samo da bi ostvarili pristup.

Stoga mikro influenceri mogu vrlo brzo postati makro influenceri, a ove platforme nam to i dokazuju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram