Zatvori
Maja Bosanac
24/09/2021

Održivost više nije samo trend već – potreba

Održivost – riječ koja danas pokriva jako puno značenja i još više područja. Održivost možemo gledati kroz više okvira – od održivosti društva ili zajednice, preko održivosti na području ekologije i okoliša, ali i sve do održivosti nas samih kao osoba. Svaka od ovih značajki ima različito značenje, različita obilježja ali i jednu zajedničku stvar – brigu prema drugima ali i nama samima. Iako je ponekad teško pokriti sve što održivost pokriva, najjednostavnije je možda objasniti onaj segment koji pokriva okoliš i naš negativan ili pozitivan utjecaj na njega. Od negativnih utjecaja koje vidimo svaki dan poput – letova avionom, vožnje automobilom, otpad koji nije skladišten i odbačen na pravilan način pa sve do onih pozitivnih koji su rijetkost, ali su prisutni. Kad jednom iskusite nečisti zrak, vodu koja nije pitka ili nestanak struje, isto znate puno više cijeniti.

U doba kad smo suočeni s posljedicama našeg utjecaja na planet, ali i zajednicu u kojoj živimo, i kad vidimo podatke koji nas svakodnevno ostavljaju bez teksta, zapravo natjeraju da se zamisliš, da zastaneš na trenutak i stvarno dobro promisliš što radimo planeti i što možemo učiniti kako bismo to ispravili. Postoji izreka „Ako čekaš druge da nešto naprave, nikada neće biti napravljeno“. I nije bez razloga. Upravo zato moramo vidjeti kako mi sami možemo pridonijeti promjeni, a ne čekati uvijek nekog drugog da učini nešto kako bismo i mi sami vidjeli promjenu.

Kad si prvi u nečemu što radiš, kao što sam ja u ovom polju organizacije održivih evenata u Hrvatskoj, zasigurno je teže nego kad ti je netko već utro put i ti slobodno koračaš. Susrećeš se s neznanjem i ljudima koji nisu svjesni situacije u kojoj se nalaze, što je zapravo najgore. Upravo zato radim od baze – edukacija, još edukacije i promjena mindseta ljudi s kojima radim i s kojima želim raditi.

INTERVJU: Maja Bosanac - Održivost & event industrija u jeku pandemije

Prvenstveno zapravo krećem od same definicije održivih evenata kako bih ljudima približila cijelu tu sintagmu. Održivi eventi su zapravo eventi kojima se minimizira negativan utjecaj na društvo, okoliš ali i budžet poduzeća, te se maksimiziraju oni pozitivni učinci. Kad klijentima približim taj cijeli koncept i vidim skeptičnost na njihovim licima, tu obično na red dolaze svi benefiti koji takvi tipovi evenata nose sa sobom. Neki od njih su sljedeći:

Financijske prednosti

Ušteda energije, smanjenje otpada, kupnja lokalnih proizvoda i jednostavno smanjenje konzumacije - sve to može rezultirati uštedom novca. Unatoč ponekad većem ulaganju resursa (financijskih ili ljudskih) u istraživanje novih sustava ili ulaganje u nove alate, primjena načela održivosti može donijeti trenutne uštede (npr. Ispisom manje materijala i manje otpada za prikupljanje), no i dugoročne financijske koristi, zbog učinkovitije uporabe resursa i lakšeg pristupa kreditnim linijama i sponzorima.

Socijalna osjetljivost

Ako se pažljivo planira i provodi, događaj može donijeti korist zajednici stvaranjem radnih mjesta, poticanjem lokalnih ulaganja, uključivanjem regionalnih malih i srednjih poduzeća te promicanjem boljih radnih uvjeta i socijalne uključenosti. Također može djelovati kao katalizator za poticanje najboljih okolišnih i održivih praksi širom regije, kao i za poboljšanje odnosa između organizatora i lokalne zajednice.

Okidač inovacija

Kao organizator velikih, održivih događaja, podstičete potražnju: vaš zahtjev za održivijim proizvodima pokrenut će, kao i promovirati razvoj inovativnih tehnologija i tehnologija, što će dovesti do učinkovitije uporabe resursa i poboljšanja iskustva sudionika ali i klijenata.

Podizanje svijesti i nadahnuće promjene

Vaš događaj je izvrsna prilika za podizanje svijesti među sudionicima, djelatnicima i kolegama, pružateljima usluga, lokalnim zajednicama i široj javnosti o temi održivosti i održivih događaja. Vodeći se primjerom, motivirate ih za donošenje odgovornih odluka i uvođenja ekoloških i društvenih poboljšanja u vlastite događaje i organizacije.

Nakon što se upoznamo s benefitima, svima nam je malo ugodnije pričati o održivim eventima, zar ne?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram