Zatvori

Tulipomanija – kako je tulipan zaludio Nizozemce

Dok danas svjedočimo spekulaciji u kriptovalutama, mogli bismo se podsjetiti prve i najpoznatije financijske spekulacije u povijesti.

Tijekom 17. stoljeća Nizozemska je gospodarila svjetskom trgovinom što ju je učinilo najbogatijom zemljom u Europi. Njeni stanovnici koji su zgrnuli velika bogatstva na unosnoj prekomorskoj trgovini žudjeli su za egzotičnom robom koja bi pokazala njihov društveni status i financijsku moć.

 

 

Statusni simbol je došao u poprilično neobičnom obliku – tulipanu. Tulipan je uvezen u Nizozemsku sredinom 16. stoljeća iz Osmanskog Carstva, te je zbog svoje rijetkosti i ljepote ubrzo postao senzacijom među visokim slojevima društva. Najveću pomamu izazvao je vrlo rijetki primjerak, Semper Augustus, čije su ga crvene pruge na bijeloj podlozi učinile najskupocjenijim cvijetom. Danas se zna da je njegov neuobičajeni izgled, ovjekovječen na brojnim slikama iz tog doba, zapravo mutacija izazvana virusnom infekcijom.

Tulipani su ispočetka bili raritet koji su si mogli priuštiti samo najbogatiji. Uzgajivači su se međusobno natjecali tko će uzgojiti najljepše primjerke, a trgovci su spremno investirali višak kapitala vidjevši u njemu izvor velike i brze zarade.

Tulipanima se ispočetka trgovalo samo od lipnja do rujna kada je cvjetao. No kako je potražnja rasla, tulipanima se uskoro počelo trgovati na papiru kao dionicama. Cvijet je postao tema svakodnevnih razgovora, a inače razboriti građani obuzeti snovima o velikom bogatstvu sve su više bili spremni na iracionalne postupke. Kuće i poslovi stavljani su pod hipoteku kako bi lukovice tulipana mogle biti kupljene.

 

 

Tulipomanija je dosegla vrhunac između 1634. i 1637. kada su visoke dobiti privukle mnoge iz srednje i niže klase da spekuliraju na tržištu tulipana. Cijena raritetnih primjeraka dostizala je sulude visine. Primjerice, za jedan se primjerak Semper Augustusa oko 1624. moglo dobiti 3000 guldena, što bi danas vrijedilo 36.515 eura. Usporedbe radi, u to se doba za 3000 guldena moglo kupiti: 8 utovljenih svinja, 4 vola, 12 ovaca, 24 tone žita, 48 tona raži, 2 bačve vina, 4 bačve piva, 2 tone maslaca, tisuću funti sira, srebrni pehar, zavežljaj odjeće i krevet.

Na vrhuncu tulipanske manije, lukovice su prodavane i preprodavane mnogo puta prije nego što su uopće napustile zemlju. S obzirom da se lukovicama naveliko trgovalo, a da se nije znalo kako će uopće izgledati kada procvjetaju, ako uopće i procvjetaju, učinilo je trgovinu tulipanima jednom od najvećih zabilježenih spekulativnih manija u povijesti.

Groznica je trajala tri godine. I onda, početkom 1637. došlo je do kraha tržišta. Vlasnici tulipana više nisu mogli naći kupce i balon se ispuhao. Zavladala je panika jer su svi željeli prodati, a nitko kupiti. Tulipani koji su do jučer vrijedili pravo bogatstvo, preko noći su počeli vrijediti kao svaki drugi cvijet. Tulipanska euforija donijela je, doduše, onim naročito vještim veliko bogatstvo, no brojnima ipak samo izgubljenu imovinu, ili još gore – dugove.

Usprkos toj neugodnoj epizodi iz prošlosti, tulipani u Nizozemskoj nisu izgubili na svojoj popularnosti! Tulipan je danas nacionalni simbol Nizozemske, a Nizozemska najveći proizvođač ovog lijepog cvijeta zanimljive prošlosti.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram