Zatvori

Benedikt Kotruljević - dubrovački ekonomist svjetskog značaja

Značajno mjesto u povijesti ekonomske misli pripada Benediktu Kotruljeviću (tal. Benedetto Cotrugli), dubrovačkom trgovcu, diplomatu i humanistu koji je živio u 15. stoljeću.

Benedikt je  potjecao iz bogate trgovačke i diplomatske obitelji, što mu je omogućilo da stekne izvrsno obrazovanje, prvo u Dubrovnika, a potom na najprestižnijim sveučilištima renesansne Italije. U dobi od 20 godina Kotruljević je preuzeo upravljanje obiteljskim poslom, te je u godinama koje su uslijedile izgradio reputaciju vještog poduzetnika, erudite i umješnog diplomata čije su usluge bile tražene ne samo u rodnoj Dubrovačkoj Republici, već i na napuljskom dvoru koji je slovio za jedno od središta talijanske umjetnosti i kulture.

Knjiga o umijeću trgovine

U povijesti je Kotruljević prvenstveno upamćen kao autor čuvenog djela „Knjiga o umijeću trgovine“ („Il libro dell' arte di Mercatura) iz 1458. godine. Djelo se smatra jednim od najstarijih djela o poduzetništvu, u kojem je po prvi put u povijesti opisana metoda dvostrukog knjigovodstva.

Na njegovo je pisanje Benedikt bio ponukan prvenstveno humanističkim idealom o djelovanju za opće dobro. Svrha knjige nije bila samo opisati i unaprijediti način na koji trgovina, koju naziva „najplemenitijom vještinom“ i „glavnim i nužnim uresom države“ funkcionira, već i izgraditi čestitog trgovca, obrazovanog i moralnog koji će pružiti kredibilitet trgovačkoj profesiji.

Smatrajući javni i privatni život poduzetnika podjednako bitnim za njegov uspjeh, Kotruljević je u svoje djelo također uključio  teme koje nisu posve ekonomske prirode, poput religije, javnog života i obitelji trgovca.

Univerzalnost Kotruljevićeve ostavštine

Osnove dvostrukog knjigovodstva koje je Kotruljević opisao prije petsto godina  u svome djelu tvore vitalni dio računovodstvene prakse do današnjeg dana. Osim što je bio izvrstan poduzetnik, Kotruljević je ujedno bio i istinski vizionar čija su razmišljanja bila znatno ispred njegova vremena. Njegova vizija o obrazovanim i etičnim biznismenima koji rade za dobro cijeloga društva, nastavlja služiti kao inspiracija svim poduzetnicima koji teže tome da ostvare svoje pune potencijale i smisleno doprinesu ekonomskom i društvenom napretku svoje zajednice.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram