Zatvori
Poslovni Puls
02/11/2016

Kina postaje najvažnije vinsko tržište na svijetu

ajveći kineski proizvođač vina objavio je kako misli povećati svoje uvoz iz Španjolske i Francuske, ali i povećati prodaju kineskih vina u Europi...

Changyu Pioneer, čiji vinogradi pokrivaju površinu veću od Burgundije, nalazi se na šangajskoj burzi od 1997. te je daleko najveći kineski proizvođač vina. On je prošle godine kupio španjolsku vinariju Marques Del Atrio te predviđa da će se njihova proizvodnja udvostručiti u idućih pet godina. Osim toga ta tvrtka planira kupiti i dva vinograda u Bordeauxu.

''Kina je peti najveći potrošač vina u svijetu. Vjerujemo da će u budućnosti biti broj jedan,'' istaknuo je tijekom posjeta Španjolskoj zamjenik generalnog direktora spomenute tvrtke Sun Jian, ''Trenutno je u Kini samo 38 milijuna potrošača vina te mislimo da će ta brojka u budućnosti porasti najmanje deset puta.''

Britanska tvrtka Wine and Spirit Education će sljedećeg mjeseca otvoriti svoj međunarodni ured u Hong Kongu kako bi zadovoljili sve veću potražnju. Kina je jedan od glavnih izvora rasta izvoza za vinare u Europi, a izvoz iz Španjolske rastao je od 2000. prosječno za 57% svake godine te se prošle godine potrošnja popela na 78 milijuna litara, prema objavi Financial Timesa.

Jack Ma, osnivač Alibabe, objavio je ove godine da će surađivati s Italijom kako bi se povećala popularnost vina iz te zemlje u Kini.

Changyu također ide prema promicanju prodaje kineskog vina u Europi te očekuje da će prodsti do dva milijuna boca iduće godine. Ovoga je tjedna dogovoren i sponzorski ugovor sa španjolskom nogometnom La Ligom u nadi da će to ojačati sliku te tvrtke u Europi.

Podsjećamo kako su kineska piva bila popularna u Velikoj Britaniji desetljećima, ali vino ide sporije, iako je primjerice kineski tim šokirao međunarodne stručnjake prošlog mjeseca osvajanjem natjecanja u degustaciji vina na jugoistoku Francuske.

Waitrose, high-end supermarket, počeo je prodavati Changyu cabernet gernischt 2012. Sljedeće godine vina Changyu su trajno došla na police Berry Bros and Rudd, kraljičina vinara koji ima trgovinu i vinske podrume u blizini Buckinghamske palače, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram