Zatvori
Poslovni Puls
17/10/2016

Kinezi sve više sade "morsku rižu"

Kineski "otac hibridne riže", Yuan Longping, planira proširiti proizvodnju morske riže u novosnovanom istraživačkom centru u Qingdaouu, lučkom gradu u istočnoj provinciji Shandong, rekli su lokalni izvori u subotu...

U iduće tri godine centar za istraživanje i razvoj morske riže, čiji je šef Yuan Longping, očekuje da će povećati žetvu morske riže na 200 kilograma po svakom "muu", kineskoj jedinici mjere koja je ekvivalent 666 kvadratnih metara, prema riječima lokalnih vlasti u Licang četvrti Qingdaoa, gdje je smješteno novo istraživačko tijelo.

Divlja morska riža se ponekad može pronaći u slano-lužnatom tlu na ušćima gdje rijeke utječu u more. Biljka je otporna na štetočine, bolesti, sol i lužine, ne treba gnojivo, ali urod po jedinici je samo približno 75 kg.

Istraživački centar u Qingdaou upotrijebit će sekvenciranje gena kako bi uzgojili novu sortu morske riže koja će dati veći urod i rasti sa slanom vodom.

Sa početnim sredstvima od 100 milijuna juana (14.86 milijuna američkih dolara) znanstvenici će u travnju započeti eksperimente na slano-alkalnom močvarnom tlu velikom 2 hektara malo sjeverno od Jiazhou zaljeva. Projekt će naposlijetku povući investiciju od oko 2 milijarde juana.

Kroz protekla desetljeća kineski su znanstvenici, poredvođeni Yuanom, pronašli nove pristupe kako bi značajno povećali urod riže, osnovne hrane za oko 65% Kineza, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram