Zatvori
Poslovni Puls
27/06/2016

BREXIT će uzdrmati turizam nekih zemalja, evo kako Hrvatska stoji...

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije (EU) mogao bi imati dramatičan utjecaj na turistički sektor nekih mediteranskih zemalja koje su iznimno ovisne o priljevu britanskih turista...

Iako je za očekivati kako će Velika Britanija imati neku vrstu posebnog odnosa s ostatkom Europske unije koji će njezinim građanima omogućiti slobodno kretanje unutar EU-a, neke turističke destinacije zabrinute su za život nakon BREXIT-a.

Među njima se posebno ističu Malta i Cipar.

Britanski turisti drže udio od 25 i 23 posto u svim turističkim posjetama ovih popularnih mediteranskih odredišta, objavio je Bloomberg.

Za usporedbu, prošle godine turisti iz Velike Britanije imali su udio od samo 3,7 posto u svim turističkim dolascima u Hrvatsku, iako neke destinacije poput Dubrovnika i Splita bilježe značajno veći udio britanskih turista u ukupnom turističkom prometu.

"Gosti iz V. Britanije čine najveći udio u domaćoj top turističkoj destinaciji (Dubrovnik) koje je ujedno i u visokoj cjenovnoj kategoriji. Tu vidimo ograničen kratkoročni rizik. Iako, čak i u slučaju slabije funte u odnosu na euro dugotrajna lojalnost britanskih turista, koji su istovremeno gosti s visokom kupovnom moći, ne bi trebala mijenjati njihove potrošačke navike u srednjoročnom razdoblju", objavili su nedavno analitičari RBA.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram