Zatvori
Poslovni Puls
23/11/2015

Turkish Airlines i Lufthansa zainteresirane za ulaganje u Croatiju Airlines

U drugi krug za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju, hrvatske nacionalne aviokompanije Croatia Airlinesa ušli su njemačka Lufthansa, grčki Aegean Airlines i Turkish Airlines, doznaje Večernji list...

Potencijalne strateške partnere ili kupce Croatia Airlinesa za Vladu RH traži IFC, fond Svjetske banke, koji je od početka ove godine počeo kontaktirati sa svjetskim aviokompanijama i ispitivati njihovu zainteresiranost za hrvatskog avioprijevoznika. U početku su najveći interes bili iskazali južnokorejski Korean Air i tajvanski Eva Air. Te aviokompanije su u prvom krugu poslale pisma namjere za sudjelovanje u privatizaciji, no u međuvremenu su odustale od ulaska u drugi krug.

Predstavnici IFC-a sad kreću u intenzivnije pregovore s grčkom, turskom i njemačkom aviokompanijom u kojima bi se trebalo definirati na koji način bi one htjele ući u Croatia Airlines.

Kako kažu sugovornici Večernjeg lista, Grci su najskloniji kupnji cijele kompanije, dok bi Lufthansa provela neku vrstu spajanja s hrvatskim avioprijevoznikom, kao što je to učinila s Austrian Airlinesom. Aegean i Lufthansa, s obzirom na to da dolaze iz zemalja članica EU, nemaju ograničenja oko toga koliko udjela mogu steći u Croatia Airlinesu, dok Turkish, koji je iz zemlje nečlanice EU, zbog zakona Unije može imati najviše 49 posto udjela.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram