Zatvori
Poslovni Puls
28/10/2015

Godišnji pad obujma građevinskih radova u kolovozu

Obujam građevinskih radova mjeren odrađenim satima na gradilištu zabilježio je u kolovozu (prema izvornim indeksima) godišnji rast od 3,1% dok je prema kalendarski prilagođenim podacima nakon prošlomjesečne pozitivne stope godišnjeg rasta zabilježio novi pad od 0,5% godišnje. Pritom je u promatranom mjesecu godišnji pad obujma građevinskih radova na zgradama iznosio 3,9% dok je obujam radova na ostalim građevinama zabilježio pozitivnu godišnju stopu od 1,3%. Prema desezoniranim podacima, u kolovozu je obujam građevinskih radova zabilježio mjesečni pad od 1%...

Prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, 41,8% je odrađeno na zgradama, dok je 58,2% odrađeno na ostalim građevinama.

Prema izvornim indeksima, u kumulativnom razdoblju od prvih osam mjeseci ove godine obujam građevinskih radova zabilježio je pad od 0,2% u odnosu na isto razdoblje lani. Negativan utjecaj pritom je došao od pada izgradnje ostalih građevina za 0,7% dok je izgradnja zgrada u istom promatranom razdoblju porasla za 0,5% godišnje. Prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, u prvih osam mjeseci ove godine 44,2% je odrađeno na zgradama dok je 55,8% odrađeno na ostalim građevinama.

Prema podacima Eurostata, na razini Europske unije ukupna građevinska aktivnost u kolovozu (prema kalendarski prilagođenim podacima) zabilježila je pad od 5% godišnje. Promatramo prema državama članicama najveći godišnji rast u promatranom mjesecu zabilježen je u Švedskoj (13,0%), Rumunjskoj (10,4%) i Slovačkoj (9,8%). S druge strane, građevinska aktivnost na godišnjoj razini najviše je smanjena u Sloveniji (15,5%), Francuskoj (9,2 %) te Mađarskoj (6,1%).

"Usprkos padu broja dozvola za gradnju zgrada u prvih osam mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani (10,1%), površina za koju su dozvole izdane veća je za 38,7%. Osim toga, u promatranom razdoblju predviđena vrijednost radova na zgradama za koje su dozvole izdane viša je za 26,3% godišnje. Također, s obzirom da je vrijednost novih narudžbi (ugovori sklopljeni s naručiteljima radova) u prvoj polovici 2015. godine veća za 3,6% u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, očekivani utjecaj na pokazatelje obujma građevinskih radova mogao bi se vidjeti u narednom razdoblju. O dinamici realizacije spomenutih projekata za koje su dozvole izdane svako će ovisiti i kretanje obujma građevinskih radova u ovoj i sljedećoj godini. S druge strane, negativan doprinos kretanju obujma građevinskih radova i dalje će dolaziti od niske razine investicija. Dok država s jedne strane smanjuje ulaganje u kapitalne investicijske projekte (očekujući snažniji zamah u financiranju iz EU fondova), s druge strane privatne su investicije i dalje ograničene nepovoljnim investicijskim okruženjem i visokom cijenom kapitala. Na nedovoljan opravak sektora ukazuje i podatak o vrijednosti izvršenih radova u prvoj polovici 2015. godine koji je u odnosu na isto razdoblje prošle godine niži za 24,4%", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram