Zatvori
Poslovni Puls
14/07/2015

Zemlje BRICS-a teško (i sporo) do zajedničke političke i gospodarske platforme

U glavnom gradu Baškirije završen je summit BRICS-a. Kako je izjavio predsjednik Rusije Vladimir Putin, sudionici summita su se dogovorili da koordiniraju stavove kada je riječ o pitanjima svjetske politike. Prema Putinovim riječima, lideri su potvrdili spremnost da intenzivno rade na reformi svjetske financijsko-ekonomske arhitekture i na proširivanju uloge koju zemlje u razvoju imaju u MMF-u...

Analitičari ističu da je za Rusiju ovaj summit značajan prije svega zbog podrške koju su partneri iz BRICS-a pružili Moskvi po pitanju sankcija, osudivši slične poteze Zapada, kao i zbog podrške načinu na koji Ruska Federacija pristupa rješavanju ukrajinskog konflikta, tj. isključivo političkim sredstvima putem poštivanja minskih sporazuma. Kako je istaknuo Georgij Toloraja, direktor Nacionalnog komiteta za istraživanje BRICS-a, summit je pokazao da su njegovi sudionici jedinstveni i po pitanju pristupa rješavanju drugih regionalnih konflikata, što ukazuje na važnost BRICS-a „kao formata u kome se mogu razmatrati sigurnosna pitanja i definirati perspektive razvoja svjetske politike”.

Stručnjaci smatraju da je glavno dostignuće summita to što su pokrenuti financijski mehanizmi poput BRICS-ove Banke za razvoj i pula uvjetnih valutnih rezervi. Prema mišljenju direktora Instituta za probleme globalizacije Mihaila Deljagina, ti koraci svjedoče da je ova grupa država podignula svoju suradnju na višu razinu. „Dosada je BRICS bio klub država poput G-7, ali sada, poslije osnivanja financijskih institucija sličnih MMF-u i Svjetskoj banci, napravljen je korak u pravcu stvaranja jasno definirane organizacije”, rekao je Deljagin za RBTH.

S druge strane, kako ističe direktor Instituta za globalizaciju i socijalne pokrete Boris Kagarlicki, summit u Ufi svjedoči „o relativno uspješnom, ali krajnje sporom napredovanju”. Stručnjak je istaknuo da bi BRICS-ova Banka za razvoj već sada mogla funkcionirati, ali ona prve projekte počinje financirati tek dogodine, kao što je 9. srpnja potvrdio Vladimir Putin. Analitičar smatra da je takva sporost uvjetovana odsustvom jasne predstave sudionika ovog projekta o karakteru i ciljevima nove banke. „Po mom mišljenju, sve strane još uvijek nisu do kraja definirale što žele: da BRICS postane pravi blok država koji će biti prilično učinkovit, ili da to bude samo nekakav oblik multilateralnih odnosa”, rekao je Kagarlicki za RBTH. Po njegovom mišljenju, postoji potencijal za stvaranje vrlo moćnog bloka, koji bi lako mogao biti konkurencija Europskoj uniji.

Georgij Toloraja isto naglašava da je kretanje u pravcu pretvaranja BRICS-a u organizaciju sporo i oprezno. „Ne žele sve zemlje stvarati nekakve nadnacionalne organe”, rekao je za RBTH, istaknuvši da je ipak osnovano virtualno tajništvo ujedinjenja, o čemu je u Ufi usaglašen memorandum. Stručnjak posebno ističe da je ozbiljno dostignuće i sama činjenica da su zemlje BRICS-a demonstrirale jedinstvo po važnim globalnim pitanjima u složenoj međunarodnoj političkoj situaciji u kojoj se sada našla Ruska Federacija, a djelomično i Kina.

Važnost činjenice da je BRICS osnovao Banku za razvoj u kontekstu aktualne konfrontacije sa Zapadom istaknuo je u intervjuu za RBTH i Marselj Salihov, šef ekonomskog odjeljenja fonda Institut za energetiku i financije. Prema njegovim riječima, sada, kada su ruske kompanije odsječene od zapadnog kapitala, pojava alternativnog izvora financiranja treba blagotvorno djelovati na rusku ekonomiju. Analitičar očekuje da će Banka za razvoj postati važan mehanizam za privlačenje kineskog kapitala u rusku ekonomiju, i dodaje da se u posljednje vrijeme u Rusiji mnogo govori o financijskim resursima iz Kine, ali konkretne investicije još uvijek ne pristižu.

Kako je 9. srpnja priopćio Vladimir Putin, Banka za razvoj će se baviti kreditiranjem krupnih zajedničkih projekata vezanih za prometne i energetske infrastrukture, kao i za razvoj industrije. Ruski lider je izjavio da je Rusija kao predsjedavajuća zemlja BRICS-a predložila „mapu puta” investicijske suradnje. „Obavili smo konzultacije s našim poslovnim krugovima i već smo u ’mapu puta’ uvrstili oko 50 projekata i inicijativa, među njima i prijedlog o osnivanju energetske asocijacije i međunarodnog centra za istraživanja u oblasti energetike, kao i saveza tvornica za lijevanje metala”, izjavio je ruski predsjednik

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram