Zatvori
Poslovni Puls
16/11/2015

Goldman Sachs gasi fond koji je ulagao u zemlje BRICS-a

Američka banka Goldman Sachs obustavila je rad fonda, koji je investirao u Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu, izvještavaju ruske novine RBK-Daily pozivajući se na izvore u SAD-u. Prema podacima agencije Bloomberg, sredstva fonda bit će prenesena u Investfond tržišta u razvoju (EMEF). U rujnu 2015. aktivi fonda BRICS-a smanjili su se do 98 milijuna dolara, iako su – tijekom svojeg maksimuma u 2010. – dostizali i 842 milijuna dolara. Upravo je od te godine i započela zajednica BRICS...

Prema riječima analitičara UFS IC Petra Daškeviča, pao je posljednjih godina interes za države u razvoju, između ostalog i zbog usporavanja kineske ekonomije, sankcija protiv Rusije i pada cijena sirovina. Recimo, od početka godine indeks tržišta u razvoju MSCI EM pao je za 12%, dok je indeks SAD-a S&P500 narastao za 1%, a europski indeks EUROSTOXX 600 za 10%, podsjeća Dmitrij Bedenkov, voditelj analitičkog odjela IK RUSS-INVEST. ''Sama koncepcija fonda izgubila je u proteklih nekoliko godina aktualnost u očima investitora'', govori Daškevič. Prema njegovim riječima, agregacija aktiva različitih država u istom fondu sve je manje razumljiva u današnjim okolnostima.

Pad cijena resursa, koji se dogodio 2014., smanjio je ekonomski potencijal i investicijsku privlačnost tržišta u razvoju. Kapital od fondova, koji su orijentirani na tržišta BRICS-a, izravno se premjestio na tržišta SAD-a, Kine, EU, govori voditelj uprave za operacije na ruskom tržištu fondova IK Freedom Finance Georgij Vaščenko. Prema njegovim riječima, taj će proces trajati minimalno dok se ne obnovi rast cijena izvoznih prirodnih resursa. Štoviše, kako ističe analitičar IH FINAMA-a Bogdan Zvarič, pooštravanje kreditno-novčane politke u SAD-u moglo bi biti jedan jak udarac za ekonomije u razvoju. Investitori na svjetskim tržištima nastavljaju u prosincu vraćati mogućnost povećanja osnovne stope u SAD-u.

Termin BRIC smislio je 2001. tadašnji glavni ekonomist Goldmana Sachs Jim O'Neill. Prema mišljnju ekonomista, grupa najvećih država u razvoju napravit će što veći utjecaj na svjetski razvoj. U skladu s istraživanjem koje je Goldman Sachs objavio 2003., do 2050. ekonomije BRICS-a će u dolarovom ekvivalentu biti veće od ekonomija šest vodećih država Zapada. Osim toga, upravo države BRICS-a morale bi postati osnovni pokretač svjetskog ekonomskog rasta, smatra O'Neill. Nakon tog istraživanja banka je u 2004. pokrenula fond BRICS-a.

Potom su te države osnovale političku zajednicu, a 2010. njima se priključila i Južna Afrika. BRICS je s te apstraktne burzanske razine postupno prešao na političku razinu, govori Daškevič. Inicijator te zajednice bio je ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je 2006 predložio da se provede susret ministara u formatu BRICS-a. Potom su se u lipnju 2009. već susreli lideri država nove zajednice.

Pritom je uzajamna ovisnost ekonomija BRICS-a ostala potpuno niska. Recimo, količina trgovina između Rusije i ostalih članica zajednica dosegnula je 105 milijardi dolara – za 50% više nego u 2008. Trgovinski promet Kine s državama BRICS-a je, sa svoje strane, u 2014. dosegnuo 312 milijardi dolara, dok je SAD – 592 milijardi dolara, javlja RBTH.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram