Zatvori
Foto: arrandera
PoslovniPuls
05/09/2023

Goldman Sachs: Zbog AI-a vidimo dodatni prostor za rast u tehnološkom sektoru

Iz glasovite američke bankarske grupacije Goldman Sachs poručuju kako nismo u još jednom burzovnom "mjehuru", unatoč strelovitom rastu tržišnih vrijednosti tehnoloških kompanija koje eksperimentiraju s tehnologijom umjetne inteligencije (AI) .

"Mi vjerujemo kako se i dalje nalazimo u relativno ranim fazama novog tehnološkog ciklusa koji će dovesti do novog rasta", stoji u komentaru Goldman Sacha, kojeg potpisuje glavni makroekonomski strateg te američke investicijske banke, Peter Oppenheimer.

Lansiranje OpenAI-jevog ChatGPT-a pokrenuo je masovnu globalnu potražnju za generativnom umjetnom inteligencijom, koja ima potencijal da transformira velike industrije od bankarstva do obrazovanja i kreativnih industrija, piše Bloomberg.

Proizvođač čipova Nvidia, o čijim računalnim proizvodima ovise brojne druge tehnološke kompanije, od početka godine je zabilježio rast vrijednosti dionica od 232%.

Američki tehnološki indeks Nasdaq 100 porastao je za 42% u 2023. godini, u usporedbi s rastom od 18% za kompanije u sastavu burzovnog indeksa S&P 500.

Činjenica jest kako su tehnološke dionice ostvarile bolje rezultate unatoč porastu kamatnih stopa, što pokazuje kako investitori pretpostavljaju da će buduće stope rasta nadoknaditi rast kamatnih stopa, objašnjavaju iz Goldman Sachsa.

Međutim, optimizam Goldman Sachsa nije toliko rasprostranjen na Wall Streetu kao što se možda ponekad čini. Bank of America tako je nedavno upozorila na mogući krah dionica tehnoloških kompanija zbog najave o daljnjem podizanju referentnih kamatnih stopa, dok iz Morgan Stanleyja poručuju kako je "AI mjehur pred pucanjem".

"S obzirom na to da su vrijednosti dominantnih tvrtki visoke, ali ne i pretjerane, vjerujemo kako se još uvijek nalazimo u prvoj fazi tipičnog tehnološkog vala", poručuje Oppenheimer.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram