Zatvori
Poslovni Puls
14/07/2015

I dalje loše vijesti za domaći građevinski sektor

Prema posljednjim podacima DZS-a u svibnju je izdano ukupno 512 građevinskih dozvola, od čega se 82,4% odobrenja odnosi na gradnju zgrada te oko 17,6% na ostale građevine. Promatrano prema vrsti radova 371 dozvola (72,5%) se odnosi na novogradnju, te 141 na rekonstrukciju (27,5%). U odnosu na prethodni mjesec broj izdanih odobrenja za građenje niži je za 7,4%, dok je na godišnjoj razini broj odobrenja za građenje pao za 7,2%...

Godišnjem padu broja izdanih odobrenja u svibnju je doprinio pad broja izdanih odobrenja za izgradnju zgrada (-17,6% godišnje), dok je broj izdanih odobrenja za građenje ostalih građevina porastao za 125%. Međutim, unatoč padu broja izdanih odobrenja za izgradnju zgrada ukupna površina zgrada za koje su odobrenja izdana veća je za 93,1% u odnosu na isti mjesec prošle godine dok je predviđena vrijednost radova u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla za 79,4%. Predviđena vrijednost radova za ostale građevine u svibnju je manja za 46,1% u usporedbi s istim mjesecom prošle godine.

U razdoblju od prvih pet mjeseci ukupno je izdano 2.468 građevinskih dozvola (83% se odnosi na zgrade, 17% na ostale građevine) što je za 9,4% manje u odnosu na isto razdoblje lani. Broj izdanih odobrenja za građenje zgrada zabilježio u prvih pet mjeseci godišnji pad od 12,2% dok je broj izdanih odobrenja za gradnju ostalih građevina porastao za 7,1% godišnje.

"Unatoč padu broja dozvola, pozitivan doprinos kretanju pokazatelja obujma građevinskih radova u narednom razdoblju svakako će dolaziti od rasta ukupne površine zgrada za koje su odobrenja izdana (+49,5%) te predviđene vrijednosti radova istih (+36,2%)", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram