Zatvori
Poslovni Puls
12/06/2015

Učinjen prvi korak u privatizaciji Hrvatskih autocesta

Vlada je na sjednici dala suglasnost za pokretanje postupka razduživanja Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka - Zagreb. Učinjen je tako prvi korak u privatizaciji Hrvatskih autocesta, a ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić najavljuje i drugi...

Za 14 dana u Vladinoj proceduri naći će se Zakon o inicijalnoj javnoj ponudi dionica HAC- ONCA, a krajem godine bit će prikupljen novac. U prvom krugu prednost će imati građani te bivši i sadašnji zaposlenici HAC-a, potom domaći mirovinski fondovi. Za ostatak će se moći natjecati ostali institucionalni ulagači, dok će 3 posto prihoda ići izravno u Fond hrvatskih branitelja.

Vladina računica u slučaju uspješne realizacije ove ponude dionica izgleda ovako: Ukupni dug HAC-a i ARZ-a iznosi gotovo 4 milijarde eura. Nakon provedbe IPO-a država bi trebala zaraditi 1,5 milijardi eura. Trećinu bi isplatili kreditorima, a ostatkom novca bi se koristili za pregovore s kreditorima i otplatu najnepovoljnijih kredita. Tako bi se dug HAC-a smanjio na 2,06 milijardi eura.

Iz inicijative 'Ne damo naše autoceste' tvrde da je ova odluka Vlade u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda. Zato će od Ustavnog suda tražiti da naloži Vladi provedbu referenduma o privatizaciji HAC-ONC-a. Ministar Hajdaš Dončić nije htio komentirati poruku inicijative da, "što god Vlada zamislila, neće proći bez referenduma na koji je obvezuje i Ustavni sud". I u oporbi se slažu da Vladin "plan B" rješava tek manji dio duga. U HDZ-u ga ocjenjuju gorim nego što je to bio plan A, odnosno monetizacija, prenosi HRT.hr.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram