Zatvori
Poslovni Puls
19/03/2015

HAC u IPO-u: Cijena dionice 700-800 kuna?

Za dionicu HAC-ONC-a građani će trebati izdvojiti između 700 i 800 kuna. Prodajom 51 posto te tvrtke država planira zaraditi milijardu i 200 milijuna eura za krpanje javnog duga. Sve počinje u studenom - otkriva ministar prometa za RTL...

"Tijekom studenog očekuje se IPO hrvatskim mirovinskim fondovima, građanima, institucionalnim ulagačima na hrvatskom tržištu. Uloga države nakon IPO-a, osim što će ostati vlasnik 49 posto HAC-a bit će regulatorna, što znači da će u konačnici određivati i cijenu cestarine", kaže ministar.

Prema planu B – koji je RTL dobio na uvid – budući većinski dioničar HAC-ONC-a cestarinu će moći poskupiti samo za trošak inflacije - bilo kakvu drugu promjenu cijene mora mu odobriti Ministarstvo prometa. Autoceste će morati održavati prema propisanom standardu, a broj zaposlenih u naplati i održavanju, smanjiti za, prema procjeni - najviše stotinjak.

"Postoji mogućnost i u slučaju dobrog pregovora s kreditorima da ona raste minimalno, govorim minimalno do 10 lipa, što u konačnici ne mora biti slučaj. Ovisit će opet o modelima refinanciranja. Dakle, nema nikakvih bombastičnih najava da trošarine narastu 40 lipa, to se neće dogoditii ni u ludilu", uvjerava Hajdaš Dončić.

40 lipa skuplje gorivo dogodilo bi se samo ako bi pokušaj prodaje HAC-ONC-a potpuno podbacio. Ministar uvjerava da, iako se odustalo od koncesije stranim konzorcijima - smanjenje javnog duga ide dalje. Pa zato ni njegova ostavka, kaže, nema smisla.

"Trenutno ne pomišljam na ostavku jer se proces monetizacije javnog duga nastavlja", poručuje ministar.

Planom B država će nastaviti ubirati i zaradu od cestarine – iznos od milijardu i 200 milijuna kuna - dijelit će popola s budućim dioničarima.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram