Zatvori
Poslovni Puls
23/03/2015

Hajdaš Dončić: Nemamo izbora, IPO HAC-a u studenom!

"I uz trošarinu od 60 lipa poslovni model HAC-a i ARZ-a je u srednjoročnom periodu trenutno apsolutno neodrživ, jer društva nisu u mogućnosti servisirati dug i kamate. Zbog toga je fokus na monetizaciji javnog duga, a ne autocesta“, rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić na 4. Effectus Forumu koji je danas održan u organizaciji Visoke škole za financije i pravo Effectus pod nazivom "Ekonomski i pravni aspekti monetizacije autocesta u Hrvatskoj“...

Na forumu su sudjelovali i ekonomski analitičar Josip Budimir te Marko Šoštarić s Prometnog fakulteta u Zagrebu i Dubravko Štimac, predsjednik Uprave PBZ Croatia osiguranja, stoji u priopćenju.

Prema najnovijem prijedlogu Vlade Republike Hrvatske trajnije rješavanje problematike financijske održivosti autocesta ne bi bilo riješeno monetizacijom, već javnom ponudom dionica HAC-ONC-a, i to po cijeni koja će se kretati između 700 i 800 kn. Država od prodaje 51 posto tvrtke planira zaraditi 1,2 milijarde kuna, a ministar Siniša Hajdaš Dončić najavio je početak IPO-a za studeni ove godine, i to hrvatskim mirovinskim fondovima, građanima te institucionalnim ulagačima na hrvatskom tržištu.

"IPO-om/monetizacijom javnog duga u iznosu od 1,2 mlrd EUR, došlo bi do direktnog smanjenja vanjskog duga na 44,7 mlrd EUR te bi udio vanjskog duga u BDP-u u cijenama iz 2013. godine iznosio 102,7%, što predstavlja smanjenje od gotovo 3%. Isti efekt bi bio i na smanjenje javnog duga, koji bi sa 83% pao na 80% BDP-a. Da je proveden proces koncesije, efekt na javni dug bi bio značajno veći i značio bi smanjenje od 7%, odnosno javni dug bi bio na razini od 76%“, dodao je ministar Hajdaš Dončić, naglasivši kako će se refinanciranje sigurno napraviti, jedino je pitanje u kojem obujmu, što ovisi o uspješnosti IPO-a, odnosno iznosu koji će biti prikupljen.

"U slučaju IPO-a 51% HAC-ONC-a, većinsko vlasništvo nad tvrtkom ostat će u rukama države, hrvatskih mirovinskih fondova, građana i zaposlenika Društva“, naglasio je ministar Hajdaš Dončić istaknuvši kako ćemo novac koji bismo inače potrošili na otplatu kredita "moći usmjeriti u infrastrukturne projekte koji će razvijati naše gospodarstvo, osnažiti građevinski sektor i stvoriti nova radna mjesta“.

Što se tiče trošarina, ministar Hajdaš Dončić izjavio je kako se trošarine neće podizati ako IPO bude uspješan. Međutim, ako ne bude, "izvjesno je da će doći do povećanja trošarina na 60 lipa.“, ističe se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram