Zatvori
Poslovni Puls
11/05/2015

Istarski vinari dobili potporu od ministra Jakovine

Ministarstvo poljoprivrede učinit će sve da zaštiti interese hrvatskih vinara, a vrlo brzo bi mogao biti riješen problem sa zaštitom istarskog terana i to na zadovoljstvo naših vinara, poručio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvarajući u Poreču 22. međunarodnu izložbu vina i vinarske opreme "Vinistra".--

"Na slučaju istarskog terana, čije rješenje dugujemo još od lanjske Vinistre, radimo iz tjedna u tjedan i to zahtjeva dugotrajnu, kvalitetnu, argumentiranu i diplomatsku raspravu s Europskom komisijom. Siguran sam, po povratnim informacijama koje imamo, da smo vrlo blizu rješenju koje će biti na zadovoljstvo naših vinara", rekao je Jakovina.

"Protekla godina za vinare je bila jako teška, ali sam uvjeren da je neovisno o tome potvrđivanje kvalitete neupitno", istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin dodajući kako vino i gastronomija za turizam znače iznimno puno.

Ustvrdivši kako je "Vinistra" doprinijela promociji i pozicioniranju Istre kao jedne od vodećih vinskih regija, istarski župan Valter Flego je kazao kako se ove godine ta manifestacija održava u posebno slavljeničkom ozračju jer je Istra, prema izboru Wine Enthusiasta, uvrštena među top 10 vinskih destinacija za 2015. godinu.

Ovogodišnja "Vinistra", koja se održava u porečkoj dvorani Žatika, okupila je više od 120 vinara i proizvođača autohtonih proizvoda, a Jakovina ističe kako ta manifestacija u velikoj mjeri doprinosi promicanju i popularizaciji kulture vina i promociji Istre kao vinske regije.

Posjetiteljima će tijekom tri dana trajanja ove manifestacije na kušanje biti ponuđeno na stotine vina kako iz Istre, tako i iz drugih hrvatskih regija i drugih zemalja. Održat će se i niz popratnih programa, degustacijskih radionica, gastronomskih prezentacija, predavanja, okruglih stolova i slično.

U središtu pozornosti posjetitelja svakako će biti kvaliteta vina iz berbe 2014. godine, koja je zbog nepovoljnih klimatskih prilika bila izuzetno teška za vinare i u Istri i u drugim regijama, ali se, kako se čulo, usprkos tomu pokazala da su je istarski vinari "naprosto pobijedili".

Inače, od specijaliziranih vinskih prezentacija tijekom "Vinistre" uz ostalo se najavljuje predstavljanje pjenušaca gostiju iz francuske regije Champagne-Ardenne, a iz Nizozemske su stigli ovogodišnji gastro-partneri koji će predstaviti način sljubljivanja hrane i vina i nizozemske sireve, javljaju iz Ministarstva turizma.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram