Zatvori
Poslovni Puls
18/03/2015

Već šest godina za redom pada obujam građevinskih radova

S posljednjim podacima DZS-a za prosinac 2014. godine potvrđena je i šesta godina za redom pada obujma građevinskih radova temeljenih na broju odrađenih sati radnika na gradilištima...

Uz mjesečni pad od 5,4% u prosincu je, prema izvornim neprilagođenim indeksima, zabilježen godišnji pad od 0,8% što je pridonijelo kumulativnom padu obujma građevinskih radova u 2014. godini koji je iznosio 6,6%.

S podacima za prosinac nastavilo se višemjesečno razdoblje negativnih godišnjih stopa rasta obujma građevinskih radova koje traje od travnja 2009. godine. U promatranom razdoblju, od travnja 2009. do prosinca 2014. godine, pozitivne godišnje stope rasta (od 5% i 2,2%) zabilježene su samo u veljači i prosincu 2013. godine.

Ostvarena godišnja stopa pada u 2014. godini bila je nešto intenzivnija u odnosu na 2013. godinu kada je godišnji pad iznosio 4,1%. Padu obujma građevinskih radova u prošloj godini pridonio je pad broja odrađenih sati radnika na zgradama (-1,5%) te ostalim građevinama (-10,2%) pri čemu je prema strukturi odrađenih sati na gradilištima 43,8% odrađeno na zgradama dok je 56,2% odrađeno na ostalim građevinama. Pad obujma građevinskih radova zorno odražava izostanak potražnje za stambenim prostorom, ali i izostanak investicija u infrastrukturne građevine.

"Negativan doprinos kretanju obujma građevinskih radova u ovoj godini će svakako dolaziti od manjeg broja izdanih odobrenja za građenje s obzirom da od rujna prošle godine njihov broj bilježi dvoznamenkaste godišnje stope pada. Ipak, ohrabruje podatak da je u 2014. godini, unatoč nominalnom padu broja izdanih odobrenja za građenje, predviđena vrijednost radova za građevine za koje su odobrenja izdana po prvi je puta zabilježila pozitivnu godišnju stopu rasta (+8,2%) nakon pet godina. Stoga bi se u 2015. godini na godišnjoj razini obujam građevinskih radova mogao stabilizirati na postojećim vrlo niskim razinama", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram